Tesla-topman Elon Musk onthulde onlangs plannen voor een menselijke robot.

Volgens analist Daniel Ives van onderzoeksbureau Wedbush zitten beleggers daar totaal niet op te wachten.

Voor de waarde van Tesla als beursgenoteerde onderneming zijn er veel belangrijkere zaken, zoals de marktpositie in China en de aanhoudende schaarste van computerchips.

Techmiljardair Elon Musk is een echte ondernemer met een veelheid aan plannen. Onlangs onthulde Musk het voornemen om een menselijke robot te bouwen. De Tesla Bot. De zoveelste merkextensie van Tesla, dat in de kern een maker van elektrische auto’s is.

Versnippering van de aandacht en gebrek aan focus is een serieus risico voor Tesla. Het bedrijf zou zich moeten concentreren op het aanpakken van dringende problemen zoals de marktpositie in China, veiligheidsaspecten van Tesla’s elektrische modellen en het chipgebrek aan computerchips, meent analist Daniel Ives van onderzoeksbureau Wedbush.

De Tesla Bot werd afgelopen week getoond tijdens een AI-bijeenkomst van het bedrijf. De robot moet repetitieve, meestal “saaie” taken uitvoeren en zorgen voor lagere arbeidskosten, aldus CEO Musk van Tesla.

Analist Ives denkt dat de robot vooral “beleggers zal irriteren”. Volgens hem leidt de Tesla Bot af van zaken die het bedrijf op de korte termijn moet aanpakken.

"Hoewel we de technologische visie van Musk op langere termijn waarderen, is een Tesla Bot niet iets wat beleggers willen zien. Ze willen meer focus op chips, Full Self-Driving en het vergroten van de vraag naar elektrische auto's in China. Dat is een belangrijke markt op een kritiek moment", schrijft Ives in een commentaar.

Onderzoek naar autopilot van Tesla

Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse toezichthouder voor autoveiligheid (NHTSA) een onderzoek start naar Tesla's autopilot, omdat deze betrokken was bij een aantal ongelukken. Dit nieuws zorgde voor een dip van 5 procent in het aandeel, al is dit verlies inmiddels weer ingelopen.

Per saldo zijn veel analisten op Wall Street nog altijd positief over het aandeel Tesla. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel ligt op 713 dollar, terwijl het huidige koersniveau 680 dollar is. Analist Ives behoort overigens tot de meest optimistische analisten en hanteert een koersdoel van 1.000 dollar voor het aandeel Tesla, het hoogste op Wall Street.

Lees meer over Tesla: