• Op Tesla’s ‘AI Day’ heeft Elon Musk gezegd dat het bedrijf een mensachtige robot wil ontwikkelen.
  • Volgens de CEO hoopt Tesla ergens volgend jaar een prototype te bouwen.
  • De ‘Tesla Bot’ zal dezelfde AI-systemen gebruiken als die van Tesla’s zelfsturende auto’s.

Op Tesla’s AI-evenement van afgelopen donderdag kondigde CEO Elon Musk aan zich op de ontwikkeling van mensachtige robots te richten.

Musk presenteerde de ‘Tesla Bot’, een robot met een lengte van 173 cm die zo’n 56 kilo weegt. Musk zei dat waar het gezicht hoort te zitten, de robot een informatiescherm krijgt. Volgens de CEO zal de robot in staat zijn om een gewicht van 68 kilo te tillen en zich met objecten van 20 kilo zwaar te kunnen verplaatsen. De maximumsnelheid zal 8 kilometer per uur zijn.

“We ontwikkelen ‘m zodanig dat je ervan kunt weglopen en de robot naar alle waarschijnlijkheid kunt overmeesteren”, zei Musk gekscherend.

Volgens Musk zal de bot gebruikmaken van Tesla’s Autopilot-software. De robot zal uitgerust worden met acht camera’s die het neurale netwerk zullen aandrijven dat Tesla voor zijn Full Self-Driving (FSD) software ontwikkelde.

Het neurale netwerk bootst functies van het menselijk brein zodanig na dat de robot in staat moet zijn om de omgeving met camera's te analyseren en te bepalen wat hij moet doen als er obstakels opduiken. Dit gebeurt door verschillende routes en beelden te identificeren en te categoriseren.

Tesla ai day
Dit is de Tesla Bot. Bron: YouTube

"Onze auto's zijn eigen semi-intelligente robots op wielen", zei Musk. "Het is ergens wel logisch dat je die software ook in een menselijke vorm giet."

Volgens Musk kunnen bedrijven de robots inzetten voor gevaarlijke en repeterende taken. Of de robot zijn weg kan vinden zonder dat hem verteld wordt wat te doen, is volgens Musk de lakmoesproef.

"Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de economie. In de toekomst zal fysiek werk een keuze zijn", zei Musk.

De CEO toonde een plaatje van hoe hij vindt dat de robot eruit moet zien, maar Tesla moet deze nog wel ontwikkelen. Musk zei dat het bedrijf de bot ergens volgend jaar wil gaan bouwen. Volgens Musk past de robot naadloos in Tesla's missie en zal het apparaat gebouwd worden met dezelfde materialen als waarmee de auto's geproduceerd worden.

"We maken nu al de onderdelen die nuttig zouden zijn voor (het bouwen) van een menselijke robot, dus we zouden er waarschijnlijk ook eentje moeten maken. Want als wij het niet doen, doet iemand anders het wel - en we willen er zeker van zijn dat het veilig is”, zei Musk.

Hoewel de Tesla-oprichter geen specifieke deadline gaf voor de lancering van het prototype, staat Musk bekend om het doen van grote beloftes over toekomstige bouwwerken.

Op Tesla's meest recente Autonomous Day zei Musk dat Tesla tegen het einde van 2020 "een miljoen robotauto's op de weg" zou hebben. Het bedrijf heeft echter nog steeds geen volledig autonome auto op de markt gebracht. Dit omdat de huidige FSD-software nog steeds een bestuurder met rijbewijs nodig heeft om het voertuig in de gaten te houden.

LEES OOK: Tesla zoekt pr-mensen om de reputatie in China op te poetsen – ondertussen onderzoekt een waakhond in de VS Autopilot na een reeks ongelukken