• Tesla boekte 1,1 miljard dollar winst, een miljard meer dan vorig jaar. Toen draaide het bedrijf 104 miljoen winst.
  • De omzet verdubbelde afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar eerder: 12 miljard dollar tegenover 6 miljard dollar.
  • Zelfs met aftrek van de 354 miljoen dollar die het bedrijf verdiende met de verkoop van emissierechten, draait Tesla winst.

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien verdubbelen in vergelijking met een jaar eerder. De omzet van de fabrikant van elektrische auto’s bedroeg 12 miljard dollar tegen 6 miljard dollar vorig jaar, toen vanwege de coronapandemie de grote fabriek van Tesla in het Californische Fremont tijdelijk stil werd gelegd.

De nettowinst steeg naar ruim 1,1 miljard dollar. Daarmee komt de winst voor het eerst boven de miljard dollar uit, aldus Tesla. Dat was 104 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2020.

Eerder werd al bekend dat het bedrijf van topman Elon Musk in het afgelopen kwartaal meer dan 200.000 auto’s heeft geproduceerd en afgeleverd. Het ging om 199.409 stuks van de Model 3 en Model Y en 1.895 exemplaren van de Model S en X. Waar de auto’s geproduceerd en verkocht zijn, noemt Tesla niet.

Tesla voerde de productie in april, mei en juni op naar een nieuw record, ondanks de chiptekorten waarmee de wereldwijde autosector worstelt. CEO Elon Musk liet tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers weten dat zijn bedrijf er alles aan heeft gedaan om de productie in stand te houden.

Verwacht wordt dat de productieaantallen de komende tijd zullen stijgen. Tesla heeft twee nieuwe gigafabrieken: één in Texas en één in Berlijn. Die laatste had eigenlijk al af moeten zijn, maar de bouw loopt keer op keer tegen nieuwe problemen aan.

De fabrieken moeten niet alleen helpen met de productie, ook zorgen ze ervoor dat de auto’s lokaal goedkoper geleverd kunnen worden, waardoor er meer marge voor de verkoper overblijft.

Tesla boekt voor het eerst winst zonder verkoop van emissierechten

Die marge zal welkom zijn, want daarmee kan Tesla de dalende verkoop van emissierechten compenseren. Dit zijn rechten die verkocht worden aan bouwers van vervuilende auto’s. Zij kunnen hiermee de uitstoot van hun voertuigen verrekenen met de aangekochte rechten van Tesla. Daardoor voldoen ze toch nog aan uitstootwetgevingen.

Tesla verdiende er dit kwartaal 354 miljoen dollar mee, 17 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: Elektrische auto’s zijn altijd milieuvriendelijker dan benzineauto’s, blijkt uit nieuw onderzoek – ook als ze worden opgeladen met vuile stroom

Tesla’s inkomsten uit de verkoop van emissierechten zullen de komende jaren blijven dalen, omdat alle autobouwers nu zelf ook elektrische auto’s maken. Daarmee hebben ze minder of zelfs geen compensatie van buitenaf meer nodig.

Toch was het belangrijk dat Tesla liet zien dat het winst kon maken zonder de verkoop van de emissierechten. Het is de eerste keer dat de autobouwer dit doet. Verwacht wordt dat het dit kan vasthouden.

Musk plaatste toch nog een kanttekening bij deze verwachting. Volgens hem zouden de wereldwijde chiptekorten vanaf volgend kwartaal ook weleens gevoeld kunnen worden bij Tesla. In dat geval kan de productie langzamer verlopen dan gehoopt, iets wat de groei van het bedrijf kan beperken.

LEES OOK: Tesla Model 2 kost minder dan $25.000 en komt waarschijnlijk in 2023 – dit is wat we ervan weten