• De maker van elektrische auto’s Tesla heeft voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins gekocht.
  • Dat bedrag is dermate hoog dat schommelingen in de waarde van de bitcoin kunnen zorgen voor forse beleggingswinsten- of verliezen voor Tesla.
  • Op basis van de huidige koers van de bitcoin van ongeveer 52.000 dollar is het mogelijk dat Tesla al meer heeft verdiend dan de totale jaarwinst van 2020.

Elon Musk heeft iets met cryptomunten. De techmiljardair en baas van de maker van elektrische auto’s Tesla maakte op 8 februari bekend dat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht.

Met de aankoop van bitcoins wil Tesla het voor klanten mogelijk maken om de bitcoin als betaalmiddel te gebruiken. Maar tegelijk gaat het om een zeer speculatieve investering.

De grilligheid van de koersbewegingen van de bitcoin kan zowel positief als negatief uitpakken voor Tesla. De Amerikaanse beurssite Benzinga heeft een schatting gemaakt van de mogelijke impact van Tesla’s belegging in de bitcoin om hiervan een idee te geven.

Over het boekjaar 2020 boekte Tesla een nettowinst van 721 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een verlies van 862 miljoen dollar werd geleden.

Hoe verhouden zich deze bedragen tot de aankoop van bitcoins door Tesla en de koersschommelingen van deze cryptomunt?

Speculeren met bitcoin en de jaarwinst van Tesla

Beurssite Benzinga becijfert dat als Tesla in januari dit jaar voor 1,5 miljard dollar bitcoins heeft gekocht in een reeks transacties, het gemiddeld genomen om 44.079 bitcoins moet gaan.

Als Tesla relatief laag is ingestapt in januari heeft het bedrijf 51.537 bitcoins kunnen kopen, als relatief hoge prijzen zijn betaald gaat het naar schatting om 37.020 bitcoins.

Reken je met het gemiddele van 44.079 bitcoins, dan zijn die bij de huidige koers van ongeveer 52.000 dollar liefst 2,29 miljard dollar waard. Het verschil met de aankoopprijs van 1,5 miljard dollar is dan 792 miljoen dollar.

Ofwel: hier heeft Tesla al een potentiële koerswinst te pakken die groter is dan de totale nettowinst van 721 miljoen dollar over 2020.

Goed om te beseffen is dat het natuurlijk ook de andere kant op kan gaan, mocht de bitcoin flink in waarde dalen. Bovenstaande berekening veronderstelt een gemiddelde aankoopprijs van 34.000 dollar per bitcoin voor Tesla in januari. Zodra de bitcoin onder dat koersniveau zakt, gaat de teller voor Tesla al snel de andere kant op.

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry: een koersdaling van Tesla met 90% kan helpen om extreme speculatie in te dammen – zelf zit hij short