• Het aandeel Tesla noteert maar liefst 425 procent hoger dan een jaar geleden.
  • “We hebben nooit eerder een aandeel zo snel zien stijgen op basis van zulke wankele fundamenten”, waarschuwt analist Rajvindra Gill van vermogensbeheerder Needham.
  • De verhouding tussen de prijs van het aandeel en de winst die Tesla boekt, is helemaal zoek.

De enorme stijging van de waarde van aandelen Tesla in 2020 heeft alle verwachtingen overtroffen, stelt financieel analist Rajvindra Gill van vermogensbeheerder Needham.

De aandelen van de maker van elektrische auto’s zijn momenteel maar liefst 425 procent meer waard dan een jaar geleden. In diezelfde periode is de brede S&P 500-index met 9 procent gestegen.

Hoewel een deel van de koersstijging van Tesla te maken heeft met hoger dan verwachte inkomsten, is het volgens analist Gill van belang om onderscheid te maken tussen de hype en de daadwerkelijke waarde van het aandeel.

“We hebben nooit eerder een aandeel zo snel zien stijgen op basis van zulke wankele fundamenten”, schrijft Gill in een analyse waarin hij uitlegt waarom hij een stuk minder enthousiast is over Tesla dan beleggers die de koers omhoog hebben gejaagd.

Zo stemmen de omzet- en winstverwachting voor 2021 absoluut niet overeen de koersstijging van het aandeel.

Sinds maart is de gemiddelde raming voor de omzetgroei van Tesla slechts 12 procent gestegen en die voor de winst met 25 procent.

Voor 2022 hebben analisten de omzet- en winstverwachting met respectievelijk 2 procent en 42 procent opwaarts bijgesteld.

De koersexplosie van het aandeel heeft voor "een verdere ontkoppeling" van de beurswaardering en de onderliggende omzet- en winstverwachting van Tesla gezorgd, aldus Gill.

TSLA
De ontwikkelingen van het aandeel Tesla tussen november 2019 en oktober 2020. Infograpic: Markets Insider

Zelfs als beleggers verder vooruitkijken, is het aandeel Tesla te hoog gewaardeerd, vindt Gill.

Volgens een optimistisch scenario van Needham zullen de verkopen van de automaker het komende decennium met 21 procent per jaar stijgen. In 2029 zal het bedrijf dan 4 miljoen auto's per jaar verkopen voor iets meer dan 40.000 dollar per stuk gemiddeld.

Volgens dat scenario zou het aandeel over tien jaar 14 procent lager moeten staan dan nu het geval is. En het is nog lang niet gezegd dat het basisscenario uitkomt, want zelfs een lagere groeiprognose wat betreft de autoverkopen van 17 procent per jaar "zal niet makkelijk te realiseren zijn", stelt Gill.  

Gill gaat ook in op de stelling van Tesla-fans dat het bedrijf van Elon Musk meer als techreus moet worden gezien dan als automaker. Bij snelgroeiende techaandelen is het gebruikelijk dat beleggers 35 tot 45 keer de winst betalen.

Hoewel Tesla de afgelopen jaren de autoverkopen zag stijgen, heeft het bedrijf "niet de constante winstgevendheid weten te bewerkstelligen" die zo'n waardering rechtvaardigt, aldus de analist.

Ook als je Tesla als een techaandeel beschouwt, dan nog ligt de maximale waarde volgens Gill op 330 dollar. Dat is zo'n 24 procent lager dan het huidige koersniveau.

Lees meer over Tesla: