Tesla-oprichter en techondernemer Elon Musk heeft tijdens de coronapandemie meer geld verdiend dan welke miljardair ook.

Als notoire workaholic besteedt Musk zijn geld niet aan dure hobby’s of uitbundige vakanties.

Wel heeft uit een uitgebreide autocollectie.

De coronapandemie is een zegen gebleken voor techmiljardair Elon Musk. De topman en oprichter van de maker van elektrische auto’s Tesla werd tussen 18 maart en 13 augustus liefst 48 miljard dollar rijker, omgerekend ruim 40 miljard euro.

Voor het grootste deel is dit toe te schrijven aan de sterke stijging van het aandeel Tesla, zo blijkt uit een analyse van denktank Institute for Policy Studies.

Deze week verdiende Musk op één dag 8 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,6 miljard euro. Dat kwam louter en alleen doordat het aandeel Tesla met 11 procent steeg. Volgens Bloomberg is Musk is nu de op drie na rijkste mens, met een netto vermogen van ruim 71 miljard euro. 

Opmerkelijk is dat Musk zijn fortuin heeft gemaakt zónder ook maar een cent aan salaris van Tesla te toucheren. De CEO weigert elk jaar weer zijn minimumsalaris van 56.000 dollar (omgerekend 46.800 euro) en vertrouwt volledig op de waarde van zijn aandelenpakket Tesla. 

Lees ook op Business Insider

Musk vergaarde zijn fortuin via verschillende stappen in zijn carrière. Hoe hij dat deed en waar hij zijn geld dan aan uitgeeft zetten we hieronder voor je op een rijtje:


Lang voordat hij vader van zes werd en een vermogen van bijna 85 miljard dollar vergaarde, leerde de kleine Musk zichzelf programmeren. Toen hij 12 was verkocht hij de broncode van zijn eerste videospelletje voor 500 dollar. 

Foto: OnInnovation/Flickr

Bron: MONEY


Vlak voor zijn achttiende verjaardag verhuisde Musk van Zuid Afrika naar Canada en had daar verschillende (zware) banen als houthakker, het scheppen van graan en het schoonmaken van de machinekamer van een zaagmolen. Voor 18 dollar per uur (omgerekend 15 euro) – in 1989 een indrukwekkend uurloon. 

Foto:  OnInnovation/Flickr

Bronnen: MONEY, EsquireElon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future


Dat uurloon kelderde naar 14 dollar toen Elon samen met zijn broer Kimbal een zomerstage liep bij de Bank of Nova Scotia. Elon werd aangenomen omdat hij indruk maakte op de executive die hij benaderde. 

Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters

Bronnen: MONEY, EsquireElon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future


Tijdens zijn eerste jaar op Queens University in 1990, verdiende Musk geld door computeronderdelen en pc’s aan mede-studenten te verkopen. “Ik bouwde dingen die ze nodig hadden zoals een gemanipuleerde gokautomaat of een tekstverwerker die veel goedkoper was dan in de winkel”, zegt Musk. 

Foto: Larry Busacca/Getty Images for The New York Times

Bronnen: MONEY, EsquireElon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future


Binnen twee jaar verkaste Musk met een gedeeltelijke beurs naar de University of Pennsylvania.

Foto: f11photo/Shutterstock

Bronnen: MONEY, EsquireElon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future


Om de rest van zijn studie te bekostigen runden  Musk en zijn huisgenoot in de weekeinden een illegaal café thuis. Entree: 5 dollar. “Ik betaalde mijn eigen studie en toucheerde de maandhuur in één avond,” zegt Musk.

Foto: AP Photo/Mark Lennihan

Bronnen: MONEY, EsquireElon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future


Musk studeerde af met een bachelor in Natuurkunde en een economische graad aan de Wharton School, de business school van de University of Pennsylvania. Daarna verhuisde hij naar Stanford om te promoveren. 

Foto: REUTERS / Phil McCarten

Bron: MONEY


In Stanford stopte hij al na een paar dagen om samen met zijn broer een startup te beginnen: Zip2, dat stadsgids-software voor kranten maakte. Hun vader investeerde 28.000 dollar in hun bedrijf. 

Foto: Kimbal Musk, Elon’s broer. Bron: Fred Prouser/Reuters

Bron: MONEY


Vier jaar later, in 1999, verkochten ze Zip2 voor 307 miljoen dollar, waar Musk 22 miljoen dollar (omgerekend 18,4 miljoen euro) aan overhield. meer dan de helft daarvan investeerde hij in X.com, een online bankdienst. 

Foto: Reuters/Mike Blake

Bron: MONEY


Dat bedrijf fuseerde al snel met zijn concurrent en werd PayPal, waar Musk grootaandeelhouder van werd. In 2002 kocht eBay PayPal en was Musk in een klap 180 miljoen dollar rijker (omgerekend 151 miljoen euro). 

Foto: Reuters/Lucas Jackson

Bron: MONEY


Na zijn vertrek bij PayPal stak Musk zijn energie in zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Een paar later stond hij aan de wieg van Tesla, de bouwer van elektrische auto’s. Daarnaast startte hij SolarCity, een leverancier van zonnestroomsystemen. Het succes van deze bedrijven katapulteerde hem in het miljardairschap – trouwens niet nadat hij eerst failliet ging. 

Foto: Reuters

Bron: VentureBeat


Eind 2008 scheidde Musk van zijn eerste vrouw, wat hem een lieve duit kostte. Een jaar later liet Musk weten dat “zijn cash opraakte” en dat hij leefde van leningen van zijn vrienden. 

Foto: Brendan McDermid/Reuters

Bronnen: VentureBeat, Forbes, TechCrunch


Toen Tesla debuteerde op de aandelenmarkt, in 2010, schoot Musks fortuin de lucht in. In 2012 verscheen hij voor het eerst op de Forbes lijst van rijkste mensen met een vermogen van 2 miljard dollar (omgerekend 1,6 miljard euro). 

Foto: Tesla

Bron: Forbes


Meer dan zeven jaar later heeft Musk een indrukwekkende 84,8 miljard dollar bijeen geharkt. Hij is ook niet te beroerd om dat geld uit te geven. 

Foto: Getty/Kevork Djansezian

Bron: Bloomberg


De CEO kocht voor meer dan 83,7 miljoen euro aan vastgoed in Californië. Hij heeft sindsdien het meeste van zijn vastgoed van de hand gedaan nadat hij bezwoer “geen huis meer te willen bezitten.”

Foto: Google Maps

Bron: The Real Deal, , Business Insider


Musk ging in 2012 los in Bel-Air wonen, een wijk in Los Angeles, waar hij voor 14,2 miljoen euro een landgoed van 6.000 vierkante meter kocht. Het herenhuis heeft een bibliotheek van twee verdiepingen, een inpandig theater, een gym en een wijnkelder met een capaciteit van 1.000 flessen.

Foto: Google Maps

Ook is hij eigenaar van de aanpalende ranch die ooit aan Gene Wilder toebehoorde. 

Bron: Variety, CNBC, Business Insider


Het verbaast niemand dat Musk iets met auto’s heeft. In 2013 telde hij 770.000 euro neer voor de Lotus Esprit onderwaterauto die in een James Bondfilm werd gebruikt. 

Foto: AP

Bron: MONEY, CNBC


Naast de obligate Tesla’s bezit Musk ook twee door gas aangedreven auto’s: een Ford Model T en een Jaguar E-Type Series 1 Roadster.

Foto: DeFacto/Wikimedia Commons

Bron: MONEY, CNBC


Ondanks vrij diepe zakken geeft Musk weinig om dure vakanties – überhaupt, vakanties. Naar verluidt nam hij in 2015 twee weken verlof. Voor het eerst sinds de oprichting van SpaceX 12 jaar eerder. 

Foto: Reuters/Bobby Yip; Business Insider/Dave Smith

Bron: Inc., Quartz


Musk heeft vijf kinderen met zijn ex-vrouw Talulah Riley. In 2014 tweette Musk dat hij zijn kinderen op een jaarlijkse kampeertocht meeneemt. “Ik ben een redelijk goede vader”, zei hij, “Ik heb de kinderen voor iets meer dan de helft van de week en ik breng redelijk veel tijd met ze door. Ik neem ze ook mee als ik de stad uit ga”.   

Foto: Elon Musk met zijn tweelingzoons en zijn ex-vrouw Talulah Riley. Bron: AP Photo/Mark Lennihan

Bronnen: Twitter, Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future


Musk heeft een knipperlichtrelatie met de Canadese zangeres Grimes. Op 4 mei kregen ze een zoon, ze noemen hem X Æ A-12 Musk.

Foto: Musk en Grimes. Bron: Jason Kempin/Getty Images

Bron: Business Insider


In Augustus 2018 zei Musk tegen The New York Times dat hij 120 uur per week werkte. “Er waren tijden dat ik de fabriek drie of vier dagen niet verliet — ik ging dan niet naar buiten” vertelde hij tegen The Times. “Dit ging echt ten koste van de tijd die ik met de kinderen doorbracht. En mijn vrienden.”

Foto: Getty Images/Joshua Lott

Bron: The New York Times


Musk gaf toe “vele lange nachten” in Tesla’s Nevada Gigafabriek te hebben doorgebracht met het herschrijven van software voor de Model 3.

Foto: Elon Musk in Gigafactory 1. Bron: Marques Browne/YouTube

Bron: Fortune


Tegen CBS’s “60 Minutes” zei Musk dat hij “nogal impulsief” is en “niet echt in het hokje van een CEO wil passen.”

Foto: Getty

Bron: Business Insider


Musk besteedt niet alleen veel tijd aan Tesla, maar ook veel geld. In het eerste halfjaar van 2018 kocht hij voor meer dan 29,3 miljoen euro aan Tesla-aandelen. 

Foto: Kevork Djansezian/Getty Images

Bron: CNN


En datzelfde geldt voor SpaceX waar Musk ook veel tijd, geld en energie in steekt. 

Foto: John Raoux / AP Images

Bron: Business Insider


SpaceX heeft meer dan 1,8 miljard euro opgehaald voor het ontwikkelen, bouwen en lanceren van de Starlink – een systeem dat de aarde moet voorzien van ultrasnel breedband internet.

Foto: SpaceX/Flickr (public domain)

SpaceX zou ook een prototype moeten bouwen van Starship, een reusachtig herbruikbaar ruimteschip om mensen naar Mars te brengen. De ondernemingen werd in juni 2019 op 27,8 miljard euro gewaardeerd. 

Bron: Business Insider, CNBC


Musk staat ook aan het roer van The Boring Company die hij in 2016 oprichtte om een ondergrondse tunnel in Los Angeles te ontwerpen en te bouwen. Een ultieme poging om iets te doen aan de verkeerschaos. In december 2018 presenteerde Musk het eerste prototype. 

Foto: The Boring Company’s Hawthorne Tunnel. Bron: Robyn Beck/Pool via REUTERS

Bron: Business Insider


Volgens The New York Times haalde The Boring Company meer dan 93 miljoen dollar op in 2018 en was meer dan 90 procent afkomstig van Musk zelf. 

Foto: The Boring Company

Bron: The New York Times


In 2012 ondertekende Musk The Giving Pledge, waarin hij vastlegde dat hij het merendeel van zijn vermogen tijdens zijn leven zou weggeven.

Foto: jurvetson / Flickr

Musk doet bij tijd en wijle al donaties zoals een gift van 8,3 miljoen euro aan het Future of Life Institute dat kunstmatige intelligentie probeert te reguleren. 

Bron: Twitter, Business Insider


Uiteindelijk zegt de multimiljardair goedkope hobby’s te koesteren zoals het beluisteren van muziek, videospelletjes spelen en lezen. “Rondhangen met de kinderen, vrienden zien, de gewone dingen. Soms losgaan op Twitter. Maar het merendeel is werk.”

Foto: REUTERS/Stephen Lam

Bron: Quartz


De miljardair heeft zijn vermogen zien verdrievoudigen tijdens de pandemie. 

Foto: Source: Steve Nesius/Reuters

Source: Business Insider

LEES OOK: Bill Gates zegt dat Elon Musk prachtige elektrische auto’s maakt, maar niet moet doen alsof hij verstand heeft van het coronavirus