De vraag naar vrachtwagenchauffeurs neemt toe. Op dit moment staan er honderden vacatures open en de verwachting is dat dit de komende jaren verder toeneemt. De branche biedt daarom 2.000 mensen een opleiding met baangarantie aan.

Dat is een van de maatregelen uit het sectorplan 2016-2017 dat dinsdag bekend werd gemaakt. Werkgevers, vakbonden en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid slaan daarin de handen ineen om de werkgelegenheid te stimuleren.

“De sector vergrijst en ontgroent”, meent Arthur van Dijk voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. “Een grote groep chauffeurs gaat binnen afzienbare tijd met pensioen en in heel Nederland zijn er steeds minder jongeren.” De wervingscampagne voor nieuwe chauffeurs begint eind dit jaar.

Naast de werving van nieuwe chauffeurs ziet het plan er op toe dat de overgang van werkloosheid naar werk en van werk naar werk eenvoudiger wordt. Daardoor kan vakbekwaam personeel voor de sector worden behouden.

“Het sectorplan biedt maatregelen onder meer voor chauffeurs die het door omstandigheden lastig hebben op de arbeidsmarkt”, aldus bestuurder Egon Groen van vakbond FNV. “Zij krijgen de mogelijkheid om aan het werk te blijven in de sector, bijvoorbeeld wanneer werkloosheid dreigt, als men even geen baan heeft of ziek uit dienst is gegaan.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl