Tatoeëren is in Duitsland populairder dan ooit. De hype houdt aan, waarbij tegenwoordig meer vrouwen dan mannen hun huid laten versieren.

Dat zei een woordvoerder van de driedaagse beurs “TattooCon 2019”, die vrijdagmiddag begon in Dortmund. De organisatie pronkt met ongeveer 400 stands en 600 tatoeëerders uit vijftien landen.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste tatoeage-fans zijn te vinden in de leeftijdsgroep van 18- tot 30-jarigen, gevolgd door de categorie 31-40 jaar. “Als mensen eenmaal een tattoo hebben, is de tendens dat ze er nog een laten zetten. Een is niet langer voldoende”, aldus de zegsman, die de komende dagen 20.000 bezoekers verwacht.

De nieuwste trend is volgens hem de “in-ear-tattoo”, een inktafbeelding in de oorschelp. Er zijn bovendien veel liefhebbers voor souvenirtatoeages als blijvende herinnering aan bijvoorbeeld een mooie reis.

Nu in het Ruhrgebied ook de laatste kolenmijn is gesloten, zijn ook motieven uit de zware industrie populair. Bij piercings wordt steeds vaker gebruik gemaakt van edelmetaal zoals platina en edelstenen.

Spijt ligt op de loer

Maar bij tatoeages ligt spijt op de loer. Je ziet er opeens wel heel gedateerd uit met je tribal uit de 'nineties' of die ex-geliefde die een plekje op je lijf heeft gekregen, wil je het liefst vergeten.

Lees ook: Hét glamourstel van Nederland gaat scheiden: wat doet Wesley Sneijder met zijn grote Yolanthe-tattoos?

"Na vijf jaar ben je wel op de tattoo uitgekeken. Maar niemand zal dat op dat moment toegeven, een tatoeage is voor altijd", zei Philip Hofmeijer, eigenaar van laserpraktijk Oud Suyt tegen Business Insider.

Het is daarom goed om te weten of je een tatoeage kunt laten verwijderen en of dat makkelijk gaat.

Omdat mensen meestal nog zo'n vijf jaar wachten voordat ze actie ondernemen tegen hun uit de gratie geraakte tattoo, ziet Hofmeijer trends jaren na dato voorbijkomen. Toen Business Insider hem sprak zat hij "volop in de Chinese karakters" en begonnen "de aarsgeweien uit de jaren negentig op gang te komen".

Hij had slecht nieuws voor mensen die zich hadden laten meeslepen door de dolfijntjes-trend uit hetzelfde decennium. "Daar is een lichte kleur blauw voor gebruikt die moeilijk te verwijderen is." De dolfijn kan wel worden weggelaserd "Maar dan blijven er nog vage blauwe plekken zitten van de zee eromheen. Net alsof je een dreun op je arm hebt gehad”, aldus Hofmeijer.

Meer weten over tatoeages verwijderen? Lees hier het hele interview met Philip Hofmeijer.