In Japan zijn twitteraars door het dolle heen over een serie pluchen rugzakken die op echte katten lijken.

Miho Katsumi, een Japanse huisvrouw uit de regio Fukui, heeft de tassen handgemaakt en de katten voorzien van roze voetzolen, grote glanzende ogen en fluffy staarten.

Het zijn levensechte replica’s van Perzische katten, de Munchkin en Britse korthaar. Dat tassen zijn meestal gemaakt van imitatiebond dat Katsumi zelf verft, zo valt te lezen op haar website.

De kattenrugzakken zijn niet bepaald in een handomdraai gemaakt. Elke tas kost een week om te ontwerpen en één tot drie maanden om te vervaardigen, liet Katsumi Insider weten. “Soms kost het meer tijd om tot een bevredigend resultaat komen”, voegde ze toe.

De katten worden stuk voor stuk genaaid. Voor een klein patroon zijn 22 met de hand genaaide stukken stof nodig, terwijl een groter model, zoals de levensgrote rugzak, uit ongeveer 80 verschillende stukken bestaat, vertelde Katsumi.

Op 15 april plaatste Katsumi foto's op Twitter van de kattentas buiten. Op een van de foto's houdt de kat een speelgoedvis vast, op een ander is de tas met de rits open te zien. "Het weer was goed vandaag waardoor ik buiten kon fotograferen", schreef Katsumi erbij. De post is tot nu toe meer dan 11.000 keer geretweet.

Mensen dachten dat het om een echte kat ging en velen wilden wel een exemplaar aanschaffen, bleek uit de reacties. "Wie dacht nog meer dat dit een echte kat was", schreef @emlynx


Maar kattenliefhebbers die het pluchen beest op hun rug willen dragen, zullen nog even moeten wachten: afgelopen jaar kwamen er zoveel orders binnen dat Katsumi vooralsnog geen nieuwe bestellingen accepteert.

"Ik ben erg blij dat veel mensen dit werk prijzen. Op dit moment zijn we de bestellingen aan het maken die vorig jaar zijn binnengekomen. Bedankt voor jullie begrip!", schreef Katsumi op 17 april op Twitter.

Tot nu toe heeft Katsumi zeventig exemplaren verkocht voor 140.000 Japanse yen, omgerekend 1.022 euro, per stuk.

Op Yahoo! Auctions, waar Katsumi haar kattenrugzakken verkoopt, noemt ze zichzelf een kattenliefhebber. Naast tassen maakt ze ook kattenportemonnees en -sjaals.

In Japan heerst er een ware hype rond katten, schrijft online magazine Nippon.com. Hele schappen staan vol producten met een kattenthema. In de Japanse folklore brengen katten geluk en hebben ze beschermende krachten.

Lees meer over katten: