Of ze nu instinctief handelen of een doel hebben, de manier waarop katten zich gedragen is soms wel erg mysterieus. En vrijwel altijd ondoorgrondelijk voor ons mensen.

Business Insider sprak met Richard Gowan, dierenarts bij The Cat Clinic and Nikki Johnson, gedragsbioloog bij dierenwelzijnsorganisatie RSPCA Victoria om de rare dingen die je kat doet beter te begrijpen.

Waarom vertonen katten deze zes gekke gedragspatronen?


1. Als een kat begint te klapperen, ratelen of tjilpende geluiden maakt, dan probeert hij of zij vogels na te bootsen.

Foto iStock

Vaak als katten op de vensterbank zitten en buiten een vogel ontdekken, beginnen ze een beetje te ratelen, murmelen, klapperen of tjilpen  – afhankelijk van de poes. Het lijkt in ieder geval een beetje op het zingen van de vogel.

Dat is geen verrassing denkt gedragsbioloog Johnson. "Sommige mensen denken dat katten met deze geluiden hun frustratie uiten omdat ze een vogel niet kunnen pakken". Maar dat klopt niet, zegt ze. Volgens recent onderzoek bij wilde katten in het Amazone-regenwoud "lijkt dat niet het geval te zijn".

Deze wilde katten probeerden juist het geluid van hun prooi - apen - te imiteren, vertelt Johnson. Waarom? Om ze te lokken.

Het tanden klapperen, kan trouwens ook gewoon betekenen dat katten enthousiast worden van het zien van andere dieren, denkt dierenartsenplatform Cat Health. Enthousiast om ze op te peuzelen.


2. Als katten kneden of 'melktrappelen' met hun poten is dat geen teken van genegenheid. Het is eerder een vorm van nostalgie.

Foto: iStock

Als katten gaan 'melktrappelen', dan bewegen zij hun poten op en neer op een oppervlakte. Het lijkt net alsof ze pizzadeeg of koekjesbeslag aan het kneden zijn.

"Wilde- en huiskatten kneden allemaal", vertelt dierenarts Gowan. "Dit kan instinct zijn om hun territorium te af te bakenen. Ze stoten hormonen uit met hun poten om een bed of bank af te bakenen als hun eigendom".

Naast instinctief territoriaal gedrag kan dit kneden een kat ook troost bieden, zegt gedragsbioloog Johnson. "Als jonge kittens kneden ze hun moeder om de melkproductie te stimuleren. We denken dat volwassen dieren dit gedrag vertonen omdat het verbonden is aan de kalmerende en troostende gevoelens van toen ze jong waren". Hetzelfde geldt volgens Johnson voor kwijlgedrag. "Overblijfselen uit hun jeugd".


3. Hoe oncomfortabel het er ook uitziet, katten voelen zich veilig in kleine krappe ruimtes.

Foto iStock

"Je ziet bij tijgers in dierentuinen hetzelfde gedrag als je ze een doos geeft om te verkennen", vertelt Johnson. "We denken dat het opkrullen in dozen en andere nauwe ruimtes katten een gevoel van veiligheid biedt. Alles is er te overzien."


4. Als je kat zijn of haar prooi brengt, is dat puur instinct.

Foto iStock

Katten zijn 'natural born killers'. Dus als ze een hagedis, vogel of muis hebben gevangen, dan brengen ze hun verovering naar een veilige plek. In veel gevallen is dat jouw huis.

Als een kat de dode prooi brengt naar je toebrengt dan is dat geen cadeau, het is gewoon avondeten. Vaak is het zelfs een kleine sneer naar het baasje, omdat het dier vindt dat je de prooi als opperhoofd eigenlijk zelf had moeten vangen.


5. Als een kat tegen je aanschurkt, wil die niet per se worden geaaid.

Foto iStock

Als een kat naar je toe slentert en je been kopjes geeft, dan denk je misschien dat het dier wat genegenheid of liefde nodig heeft. Soms klopt dat, maar meestal niet.

"Als mensen beschouwen we dit als een teken van affectie", legt Gowan uit. "Maar de kat waardeert het waarschijnlijk niet dat je hem wilt aaien". Wat in werkelijkheid markeert hij met dat vriendschappelijke kopstootje jouw been met zijn geurklieren.

"Katten hebben deze klieren maar op een paar plekken op hun lichaam", vertelt Gowan. Rond hun voeten, gezicht en bips. "Als katten kneden, krabben of kopstootjes geven dan geven dan markeren ze hun baasje eigenlijk."


6. Als je kat weigert gebruik te maken van de kattenbak, komt dat misschien omdat ze die niet goed genoeg vindt.

Foto iStock

Als een kat weigert zijn of haar ontlasting in de kattenbak te deponeren, dan kan dat volgens Web MD meerdere oorzaken hebben. Waarschijnlijk vindt het dier deze poepdoos niet schoon genoeg. Of er ligt te weinig - of te veel - grind in. Misschien vindt het dier dit exemplaar maar niks of staat het gewoon op de verkeerde plek in het huis.

"Vanuit menselijk perspectief denk je meteen: stoute poes!", zegt Gowan. "Want als de kattenbak niet voldoet, dan poept en plast het beest ergens anders. De kat denkt echter: deze ontlastingslogistiek werkt niet voor mij."

Bedenk overigens wel dat als een kat helemaal niet poept of plast er misschien een medisch probleem speelt. Dus schroom niet om ook je dierenarts om advies te vragen bij langdurige ontlastingsproblemen van je kat.

Lees meer over katten: