Automobilisten kunnen het goedkoopst tanken in het noorden van het land. Dat meldt Multitankcard, aanbieder van mobiliteitspassen op basis van onderzoek onder zo’n 4000 tankstations. Tanken is het duurst in de provincies Utrecht en Limburg, bij Schiphol en op de Waddeneilanden.

Dat het goedkoper is om te tanken in het noorden van Nederland komt volgens Multitankcard door de geringe bevolkingsdichtheid en doordat de vastgoedprijzen er lager zijn.

“Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de provincie Utrecht het duurst is qua tanken”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard in een toelichting. “Utrecht heeft veel snelwegpompen, die te maken hebben met relatief hoge vierkantemeterprijzen.”

Top 3 Goedkoopste pompen E10 / Euro 95 – Benzine in Nederland 2021

  1. Sakko Uithuizen, Groningen € 1,655 per liter
  2. Tango Winschoten, Groningen  € 1,664
  3. Tango Oude Pekela, Groningen € 1,67  

Het prijsverschil tussen pompen langs de snelweg en pompen langs provinciale wegen groeit. In 2019 bedroeg dit verschil nog gemiddeld 11 cent per liter, maar volgens MultiTankcard was dat dit jaar 15 cent per liter.

In Utrecht vindt een op de vijf tankbeurten langs de snelweg plaats. In Limburg, waar tanken ook duur is, is dat 14 procent en in het goedkopere Groningen 8 procent.

Top 3 Goedkoopste dieselpompen in Nederland 2021

  1. Esso Express Beek Montferland, Gelderland € 1,31 per liter
  2. Joontjes Kreditank Sneek, Friesland € 1,32
  3. Tango Sneek, Friesland € 1,32

Bij Sakko Uithuizen in de provincie Groningen kon benzine dit jaar het goedkoopst worden getankt. Gemiddeld betaalde een automobilist daar 1,655 euro voor een liter. Diesel kon het voordeligst worden gepompt bij Esso Express Beek in Gelderland. Een liter diesel kostte daar gemiddeld 1,31 euro.

Top 3 Goedkoopste pompen E5 - Benzine in Nederland 2021

  1. Makro, Amsterdam € 1,82 per liter
  2. TinQ Hoogeveen, Drenthe € 1,83
  3. Total Hilversum Kerkelanden, Noord-Holland € 1,84

LEES OOK: Tank niet op maandag – en 7 andere trucs om geld te besparen aan de pomp