• Vermogensbeheerder Wealth Management Partners zou Sywert van Lienden eerder dit jaar hebben geschrapt als klant.
  • Van Lienden hield ruim 9 miljoen euro over aan de levering van mondkapjes aan de overheid, terwijl hij zei geen winstoogmerk te hebben.
  • De vermogensbeheerder zou door de negatieve publiciteit Van Lienden de deur hebben gewezen.

Mediapersoonlijkheid Sywert van Lienden moet zijn miljoenen waarschijnlijk elders parkeren. Vermogensbeheerder Wealth Management Partners (WMP) zou de omstreden mondkapjesondernemer eerder dit jaar de deur hebben gewezen.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen in de financiële wereld. Ook zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel zouden hun geld weg hebben moeten halen bij de vermogensbeheerder uit Amstelveen.

Het drietal leverde vorig jaar na de uitbraak van het coronavirus zo’n 40 miljoen mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Met de deal was ruim 100 miljoen euro gemoeid. Dat bedrag werd ook nog eens volledig voorgeschoten door het ministerie.

Van Lienden beweerde publiekelijk dat hij het “om niet” deed. Via zijn Stichting Hulptroepen Alliantie kreeg hij bedrijven als Coolblue en Randstad zover om belangeloos mee te werken.

Later bleek dat Van Lienden en zijn compagnons de miljoenendeals via hun eigen bv lieten lopen, namelijk Relief Goods Alliance. Van Lienden hield ruim 9 miljoen euro over aan het importeren van de mondkapjes, Damme en Van Gestel meer dan 5 miljoen euro.

Medewerkers en vrijwilligers bij de Stichting Hulptroepen Alliantie voelden zich bedonderd en verzochten Van Lienden en zijn zakenpartners om de miljoenen terug te storten. Van Lienden heeft tot nu toe alleen gezegd dat hij het geld op termijn "een maatschappelijke bestemming" wil geven.

WMP wil Sywert van Lienden niet als klant

Door de negatieve publiciteit wilde vermogensbeheerder WMP volgens De Telegraaf af van Van Lienden, die eerder onder grote druk al zijn CDA-lidmaatschap opzegde.

WMP is opgericht in 2004 en beheert het fortuin van rijke families, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Het bedrijf belegt niet alleen op de beurs, maar steekt ook geld in bijvoorbeeld private-equityfondsen.

Wealth Management Partners heeft zelf geen bankvergunning, maar werkt samen met een bank die de cliënt heeft gekozen. In het geval van Van Lienden en zijn zakenpartners zou het om een Zwitserse bank gaan. Die wil volgens De Telegraaf ook van de ondernemers af.

Van Lienden wil tegenover de krant niet reageren op de kwestie. "Tot 1 september hebben wij gezamenlijk de lijn gekozen om even niet meer te reageren op alle beweringen, roddels en beschuldigingen", aldus de opiniemaker. "Los daarvan ben ik nu voor het eerst in twee jaar een weekje weg met het gezin."

Albert van Dedem, oprichter en managing partner bij WMP, laat weten geen informatie te verstrekken over klanten. Ook hij geeft daarom geen commentaar.

LEES OOK: Dit zijn Bernd & Camille, de kompanen van Sywert van Lienden die elk ruim €5 miljoen opstreken