Sywert van Lienden heeft geen cent te makken en moet van 15 euro per week rondkomen, nu er verschillende rechtszaken tegen hem lopen naar aanleiding van het mondkapjesschandaal. Die rechtszaken kosten tonnen.

Dat zegt de gevallen mediapersoonlijkheid in een interview met FD-journalisten Bart Mos en Boudewijn Geels, in aanloop naar de eerste civiele zaak die op 22 april in de rechtbank Amsterdam dient.

Van Lienden, ooit de talentvolle voorzitter van scholierencomité LAKS, graag geziene gast bij De Wereld Draait Door, oprichter van politieke jongerenbeweging G500 en invloedrijk twitteraar, wierp zich in de coronaperiode op als weldoener.

Hij zou samen met zijn kompanen Bernd Damme en Camille van Gestel Nederland aan mondkapjes helpen – allemaal ‘om niet’, zoals hij het destijds verwoordde. De drie sloten een deal met het met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport voor de levering van 40 miljoen mondkapjes voor 100 miljoen euro.

Alleen, zo bleek uit onthullingen van De Volkskrant en onderzoeksplatform Follow the Money, regelden de drie dat niet 'om niet', zoals ze steeds verkondigden. Achter hun Stichting Hulptroepen Alliantie zat Relief Good Alliance BV, waarmee ze de miljoenen opstreken.

'Privé en zakelijk volledig beslagen'

Het trio maakte 30 miljoen euro winst. Van Lienden sluisde 9 miljoen euro weg. Mondkapjesmiljonair was hij niet lang, zo blijkt. "Ik kan niets meer, want ik ben privé en zakelijk volledig beslagen", zegt Van Lienden tegen het FD.

Het Openbaar Ministerie en de Stichting Hulptroepen Alliantie, waarvan de drie als bestuurders werden ontslagen door de rechter, hebben beslag gelegd, ook op de rekening die Van Lienden met zijn vriendin heeft. Op de ton die het OM had vrijgegeven voor zijn verdediging, heeft stichting Hulptroepen ook meteen beslag gelegd.

Van Lienden zegt tegen de FD-journalisten in een doorsnee huis te wonen met twee kleine kinderen. "We kunnen amper rondkomen - ik leef van 15 euro in de week."

De rechtszaken die op hem afkomen kosten volgens hem tonnen. "Maar ik heb geen recht op rechtsbijstand. De regelingen zijn zo dat ik met mijn casus tussen wal en schip val, hoor ik bij elk loket waar ik aanklop."

Van Lienden zou zelfs niet in aanmerking komen voor nachtopvang als hij dakloos wordt, zegt hij. Volgens hem werkt het systeem nu eenmaal zo. "En het enge is: het kan je zomaar gebeuren. Het is een soort sneeuwbal. Je raakt erin verstrikt en rolt steeds verder de diepte in."

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over Bernd & Camille, de vrienden van Sywert die elk ruim €5 miljoen opstreken met de omstreden mondkapjesdeal