Het Openbaar Ministerie heeft meerdere opnames van telefoon- en zoomgesprekken van Sywert van Lienden in bezit, waarin hij de omstreden mondkapjesdeal bespreekt. Hieruit zou blijken dat van Lienden en zijn zakenpartners al in een vroeg stadium bezig waren met het mogelijk winst maken aan de deal. Dit schrijft De Volkskrant die de tapes gedeeltelijk in handen heeft.

Van Lienden houdt nog steeds vol dat hij door druk van externe partijen, waaronder de overheid en Coolblue, een commercieel bedrijf op moest zetten. Hij zou via die nieuwe BV de mondkapjesdeal moeten sluiten omdat het ministerie van VWS het anders niet zou accepteren. Maar uit de opnames blijkt dat Van Lienden al langer bezig was met het commerciële bedrijf.

Ook zou uit de bandopnames blijken van Van Lienden en zijn compagnons zelf probeerden aan te sturen op een commerciële deal en dat ze van te voren wisten dat ze er miljonair mee konden worden. “We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden alle vier miljonair”, zou Van Lienden gezegd hebben.

Daarnaast waren de compagnons er ook van op de hoogte dat ze de door de non-profit-organisatie verkregen informatie eigenlijk misbruikten om tot de mondkapjesdeal te komen. Toch ontkent Van Lienden dat in een reactie tegenover De Volkskrant.

De opnames zijn ook in handen van de onderzoekers bij Deloitte en maken deel uit van het onderzoek dat het bedrijf doet naar de mondkapjesaffaire. En hoewel de tapes een ander beeld schetsen dan wat Van Lienden beweert, gelooft de hoofdpersoon toch dat het onderzoek hem zal vrijpleiten.

LEES OOK: Camille van Gestel, bekend van de mondkapjesaffaire, is een nieuw bedrijf begonnen