De politieke partij van Sylvana Simons, die Artikel 1 heette, is omgedoopt tot BIJ1.

Op sociale media laat de partij zondag weten onder de nieuwe naam ten strijde te trekken “tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting”.

BIJ1 wil in elk geval in Amsterdam op de lijst en onderzoekt of deelname ook in andere gemeenten haalbaar is. BIJ1 heeft afdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Nijmegen.

Onder de naam Artikel 1 lukte het Simons niet om bij de recente Kamerverkiezingen in maart een zetel te bemachtigen.

Voordat ze Artikel 1 oprichtte, was Simons kandidaat-Kamerlid voor DENK. Vanaf het moment dat ze zich politiek manifesteerde kreeg ze veel commentaar en beledigingen over zich heen. Twintig mensen die zich hieraan schuldig maakten, kregen van de rechter werkstraffen en boetes opgelegd.

Artikel1 al in gebruik

Afgelopen zomer diende een rechtszaak om de naam Artikel 1. De rechter bepaalde toen dat de partij van Simons die naam niet meer mocht gebruiken omdat die al toebehoorde aan een kenniscentrum tegen discriminatie.

De partij zei daarna met een nieuwe naam te komen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Maar ook de naam BIJ1 blijkt al in gebruik. Het AD meldt dat een groep therapeuten in Noord-Holland ook onder die naam werkt: Praktijk BIJ1.

Muziek- en psychodramatherapeut Kerstin Schwardtmann zegt tegenover de krant dat Simons de naam wel even had mogen googelen. "Wij hadden deze naam drie jaar geleden al. Echt ontzettend balen", zegt ze. "Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij. Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken."

Ze weet nog niet of de praktijk stappen zal ondernemen tegen de politica. "Ik hoop dat zij ons benadert."