Scheepsbouwers krijgen steeds meer aanbiedingen op superjachten die ze bouwen voor rijke Russen, nu Russische klanten misschien niet langer in staat zullen zijn om de luxe schepen aan te schaffen als gevolg van westerse sancties.

Dat vertellen bronnen uit de markt voor superjachten aan persbureau Bloomberg.

Naast het opleggen van sancties aan Russische banken, richten westerse landen zich ook op enkele machtige Russische personen en bedrijven, als onderdeel van pogingen om de druk op president Vladimir Poetin op te voeren en zo de invasie van Oekraïne te staken.

De sancties verbieden scheepsbouwers om betalingen te aanvaarden van iedereen op wie de maatregelen betrekking hebben.

Ook superjachten vallen onder de nieuwe sancties van de G7-landen en de EU, aangezien de uitvoer van luxegoederen naar Rusland verboden wordt.

Dit betekent dat scheepsbouwers blijven zitten met onvoltooide superjachten die oorspronkelijk bestemd waren voor de Russische elite, maar nu niet meer aan hen kunnen worden verkocht.

Dit veroorzaakt potentieel problemen voor de bouwers, omdat de jachten alleen al door hun omvang moeilijk te verplaatsen zijn en kostbare ruimte in scheepswerven innemen, terwijl de projecten in de wacht staan.

De bouwers krijgen echter steeds meer biedingen om lopende contracten over te nemen, vertelden bronnen uit de sector op de Dubai International Boat Show aan Bloomberg.

De krappe capaciteit van scheepswerven beperkt het aantal jachten dat per keer kan worden gebouwd. Het overnemen van contracten halverwege de bouw zou sommige rijke particulieren in staat kunnen stellen om de wachtrij te omzeilen en eerder een luxe jacht te bemachtigen.

Superjachten doelwit van sancties

Russen zijn de op één na grootste groep eigenaars van superjachten ter wereld, meldde Bloomberg, op basis van een rapport uit 2021 van SuperYacht Times. Veel superjachten die momenteel worden gebouwd, zijn waarschijnlijk besteld door Russen, vertelde Sam Tucker, hoofd superjachten bij maritiem data bedrijf VesselsValue aan Bloomberg.

Landen hebben sancties opgelegd en, in sommige gevallen, beslag gelegd op bezittingen van rijke Russen, waaronder privéjets en jachten.

De VS hebben een werkverbod uitgevaardigd voor Amerikanen met betrekking tot het 600 miljoen dollar kostende superjacht Dilbar van de Russische metaal- en mijnbouwmagnaat Alisher Oesmanov. Ook is betaling van de dokkosten van dit jacht in Amerikaanse dollars verboden.

De Italiaanse autoriteiten hebben beslag gelegd op een megajacht van 578 miljoen dollar dat eigendom is van de op sanctielijsten geplaatste miljardair Andrej Melnitsjenko.

Dilbar, het jacht van Oesmanov, moest zijn personeel ontslaan omdat de sancties inhielden dat hun loon niet kan worden uitbetaald.

Sommige Russen hebben hun schepen verplaatst in de dagen na de aankondiging van de sancties, waaronder de miljardair Roman Abramovitsj, die naar verluidt twee schepen met een waarde van meer dan 1 miljard dollar naar nieuwe locaties heeft gebracht.

Hoewel de Russische invasie in Oekraïne een schaduw wierp op de botenshow in Dubai, vermeden professionals uit de sector grotendeels die term en verwezen ze in plaats daarvan naar "de situatie", meldde Bloomberg.

LEES OOK: Dit moet je weten over het superjacht van Poetin, dat plots uit Duitsland is vertrokken – speculatie over mogelijke sancties