Superrijken die tijdens de pandemie smachtten naar meer privacy, zochten die rust op zee. Dat zorgde ervoor dat de verkoop van zogeheten ‘superjachten’ afgelopen jaar tot een recordhoogte van 887 steeg.

Een van de redenen achter de verkoop van vaartuigen ter waarde van vele tientallen miljoenen, vertelt CEO Sam Tucker van scheepsdataprovider VesselsValue, is de “toenemende behoefte aan afzondering” die zulke boten bieden. Superjachten zijn minstens 24 meter lang.

Het hielp ook dat de leenrentes historisch laag waren, terwijl de welvaart van de allerrijksten op aarde groeide door een bloeiende beurs, zo concludeert Tucker in zijn rapport 2021 ‘Superyacht Market Performance’.

Vermogen superrijken nam sterk toe

Volgens een andere studie van belangenorganisatie Americans for Tax Fairness en de progressieve denktank Institute for Policy Studies, groeide het collectieve vermogen van 657 Amerikaanse miljardairs tijdens de pandemie met 44,6 procent. Dat is omgerekend een toename van 1,3 biljoen dollar.

Hoewel er meer geld was, konden er in 2021 niet genoeg superjachten gebouwd worden. De wereldwijde crisis in de toeleveringsketens als gevolg van de coronapandemie, zorgde ervoor dat de capaciteit beperkt was. Ook besmettingen en coronamaatregelen zorgden voor een minder efficiënte beroepsgroep, meldt Tucker van VesselsValue.

In 2021 werden er volgens VesselValue dan ook niet meer dan 150 nieuwe jachten opgeleverd, een stuk minder dan de 350 in 2019.

Dit zorgde ervoor dat de prijzen voor tweedehands jachten hoog bleven. Voor de pandemie leverde een tien jaar oude, zestig meter lange Italiaanse jacht 20 tot 25 miljoen euro op. In de huidige markt, merkt Tucker op, haalt zo'n sloep 30 miljoen euro op.

Eieren gooien naar Jeff Bezos

Momenteel krijgen superjachten krijgen veel aandacht door Amazon-oprichter Jeff Bezos. Zijn nieuwe 500 miljoen dollar kostende jacht, de Y721, is zo groot dat de Koningshavenbrug in Rotterdam deels ontmanteld moet worden, zodat het vaartuig kan passeren.

De ontmanteling stuit op veel weerstand in Nederland. De historische brug, bijgenaamd De Hef, zou na de renovatie door de gemeente nooit meer gedemonteerd worden, herinneren Rotterdammers. Sommige tegenstanders hebben al aangekondigd de boot met eieren te bekogelen als het de werf in Alblasserdam verlaat, waar het vaartuig gebouwd wordt.

Bezos heeft aangegeven de kosten van de ontmanteling te willen vergoeden.

Lees meer over miljardairs en hun vervoermiddelen: