Het jacht ‘Graceful‘ van de Russische president Vladimir Poetin heeft plotseling de haven van Hamburg verlaten. nog voordat de geplande reparatie was afgerond, melden Duitse media.

Het is niet duidelijk waarom het bijna 100 miljoen euro kostende jacht ineens vanuit de Duitse wateren naar het Russische Kaliningrad is gevaren, maar mogelijk heeft het te maken met de angst dat het Westen sancties gaat instellen als Rusland Oekraïne binnenvalt. .

Hoewel Moskou herhaaldelijk heeft ontkent een inval te willen doen in het buurland, zijn er inmiddels meer dan 100.000 militairen gestationeerd aan de grens met Oekraïne en zijn er zes aanvalsschepen naar de Zwarte Zee gestuurd.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben gewaarschuwd voor sancties tegen de Russische elite, en de Amerikaanse president Joe Biden heeft Poetin gewaarschuwd voor persoonlijke sancties, als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Biden heeft ook troepen gestuurd naar Oost-Europa en duizenden extra militairen in een hoge staat van paraatheid gebracht.

Sommige analisten denken dat eventuele sancties ook gericht zullen zijn tegen bepaalde luxebezittingen van Russische topfiguren. Het jacht Graceful werd gespot op de scheepvaartsite Marine Traffic toen het onderweg was naar Kaliningrad.

Poetin heeft een geschat vermogen van 175 miljard euro

Het schip kwam vorig jaar aan in Hamburg voor een aantal reparaties en aanpassingen. Volgens Boat International worden er twee balkons bijgebouwd aan de voorkant en wordt het zwembad uitgebreid.

Het jacht werd ontworpen door H2 Yacht Design, gebouwd door de Duitse scheepsbouwer Blohm & Voss en opgeleverd in 2014. Graceful wordt door Boat International ingedeeld in de categorie 'driedeks superjachten'.

De luxeboot is 82 meter lang en uitgerust met onder andere een gym, een spa, een bibliotheek, een salon met een witte Steinway-piano en een indoorzwembad van 15 meter, dat omgetoverd kan worden in een dansvloer. Er is plaats voor 12 gasten en 14 bemanningsleden.

H2-oprichter Jonny Horsfield vertelde in 2015 tegen Boat International dat Graceful een tijdloos jacht is. "De eigenaar is een zeer hooggeplaatst persoon", zei Horsfield zonder daarbij direct de naam van Poetin te noemen. "Hij weet heel goed wat hij wil en is niet gevoelig voor trends."

Het exacte vermogen van de Russische president is moeilijk te bepalen, maar het Amerikaanse zakenblad Fortune denkt dat hij minstens 175 miljard euro bezit en zo mogelijk meer. Uit vorig jaar uitgelekte documenten blijkt dat Poetin naast zijn vermogen in Rusland ook geheime bezittingen heeft in het buitenland.

LEES OOK: De Franse president Emmanuel Macron zegt tegen Vladimir Poetin te willen werken aan vertrouwen en stabiliteit en oorlog te willen vermijden