De Verenigde Staten willen een Russisch superjacht ter waarde van 300 miljoen dollar definitief onteigenen.

Het luxe, ruim honderd meter lange schip Amadea is eigendom van de Russische miljardair Soelejman Kerimov, schrijft de Amerikaanse aanklager Damian Williams, die de verbeurdverklaring indiende.

De Amadea heeft een helikopterplatform op het voordek, een ‘infinity pool’ met mozaïek aan de achterkant, vuurkorven en een overdekte bioscoop, volgens CharterWorld Luxury Yacht Charters.

Kerimov kreeg in 2018 sancties opgelegd vanwege zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin, zo schrijft Williams in de ingediende rechtbankstukken. In 2021 sloot hij een deal om het jacht te kopen via een reeks bedrijfsentiteiten, om zo te verdoezelen wie de eigenaar van het schip was. Hij overtrad de opgelegde sancties daarnaast door meer dan 1 miljoen dollar aan onderhoudswerk aan het schip te laten doen.

Het jacht werd aanvankelijk in beslag genomen door de autoriteiten van Fiji, nadat het de Stille Oceaan was overgestoken toen de oorlog met Oekraïne uitbrak, zo schreef de BBC in november 2022.

Amerikaans openbaar aanklager Andrew Adams zei tegen de BBC dat de autoriteiten het vaartuig zagen "wegvaren uit wateren waar we het normaal gesproken in beslag zouden kunnen nemen", slechts enkele weken nadat Russische troepen Oekraïne waren binnengevallen. "Het schip probeerde van de rader te gaan."

Volgens de BBC dachten Amerikaanse regeringsfunctionarissen dat het schip op weg was naar Vladivostok, een Russische haven in de buurt van Noord-Korea, toen het in Fiji in beslag werd genomen.

Het schip werd vervolgens in beslag genomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie en overgebracht naar Californië, waar het nog steeds aan de ketting ligt.

Russische oligarch probeert het jacht terug te krijgen

Een andere Russische oligarch, Edoeard Choedajnatov, claimt de eigenaar van het jacht te zijn en het schip terug te krijgen. Zijn advocaten dienden hiertoe documenten in bij de rechtbank van Fiji.

De advocaten van Choedajnatov vertelden Reuters dat ze ook in de VS een rechtszaak hebben aangespannen om het superjacht terug te krijgen.

LEES OOK: Door sancties getroffen Russische oligarch Mikhail Fridman zegt dat hij ‘praktisch onder huisarrest’ staat en thuis moet eten omdat zijn creditcards zijn geblokkeerd.