Sundar Pichai’s bliksemcarrière bij Google zet door: na een omvangrijke reorganisatie wordt hij de nieuwe CEO van het internetbedrijf.

Google-oprichter Larry Page kondigde maandag grote veranderingen aan. De zoekgigant gaat op in de holding Alphabet, een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hangen.

(Lees hier waarom Google deze stap neemt.)

Page wordt CEO van Alphabet, met mede-oprichter Sergey Brin als president. Het internetbedrijf Google wordt voortaan geleid door Sundar Pichai, die in feite al de tweede man onder Page was.

Pichai kreeg vorig jaar de leiding over alle kernproducten van Google, een aanzienlijke promotie voor de Indiër die tot dan toe de leiding had over Android, Chrome en Google Apps. Nu klimt Pichai nog een trede hoger in de pikorde bij Google.

Brein achter Chrome

Pichai werd in 1972 geboren in Chennai, India. Zijn moeder werkte als stenografiste; zijn vader beheerde een fabriek in elektronische componenten. Sundar en zijn jongere broer sliepen in de slaapkamer van zijn ouders’ tweekamerappartement. Na zijn afstuderen aan het Indian Institute of Technology kreeg hij een beurs om aan Stanford verder te studeren.

In 2004 trad hij in dienst bij Google. Hij begon als ‘Hoofd Zoekbalk'; Pichai was verantwoordelijk voor de Google-zoekfunctie rechtsboven in browsers. Het was Pichai die er op aandrong dat Google zijn eigen browser ging bouwen. Google Chrome is inmiddels de meest gebruikte browser ter wereld.

Leiding over Android

In 2011 kreeg hij de leiding over Gmail en Google Docs, en in 2013 zette Page hem op Android. Dat wordt beschouwd als de moeilijkste baan in het bedrijf. Iedereen kan de opensourcesoftware aanpassen naar zijn eigen behoeften. Daarom moet iedere telefoonmaker die Android gaat gebruiken z’n belangen op een lijn brengen met die van Google.

Telefoonmakers verplichten zich om Google-diensten voor het voetlicht te brengen; in ruil krijgen ze gratis de laatste versies. Met Samsung dreigde het mis te gaan: een diplomatiek offensief van Pichai bracht de twee bedrijven nader tot elkaar.

Teamplayer zonder vijanden

Pichai is volgens ingewijden een teamplayer, die dankzij zijn diplomatieke vaardigheden hoog is opgeklommen binnen Google zonder vijanden te maken. Hij wordt door iedereen gerespecteerd en weet als geen ander de ambitieuze ideeën van Page te vertalen in praktische besluiten.

Page prijst de samenwerking met zijn rechterhand Pichai. "Hij heeft flink aangepakt sinds oktober vorig jaar, toen hij verantwoordelijk werd voor de internetactiviteiten van ons bedrijf", schrijft Page op de blog van Google. "Sundar zegt al een hele poos de dingen die ik zou hebben gezegd. En soms beter!"