Sundar Pichai’s bliksemcarrière bij Google zet door: sinds vrijdag is hij feitelijk de tweede man van het concern.

Topman Larry Page voerde maandag een opvallende reorganisatie van zijn topkader door. Zonder dat hij officieel de titel ‘senior vice president’ kreeg, werd Sundar Pichai in feite de tweede man onder Page.

Pichai had tot nu toe de leiding over Android, Chrome en Google Apps, maar krijgt er alle kernproducten van Google bij. Er zijn zes nieuwe productgroepen gecreëerd, waarvan de groepshoofden niet aan Page rapporteren, maar aan Pichai.

Grotere plaatje

Recode schrijft dat Google-medewerkers vrijdag een memo hebben gehad waarin de veranderingen worden uitgelegd. Page wil zich graag op het “grotere plaatje” richten, zo heet het. Daarbij wil hij niet te veel met de dagelijkse leiding van het bedrijf worden lastig gevallen.

Want Google mag dan nog steeds comfortabele winsten maken, er bestaat angst dat het bedrijf aan innovatiekracht inboet en op zijn top zit. Grote schrikbeeld is Microsoft, dat inmiddels achter de snelle ontwikkelingen op techgebied aanstrompelt. De laatste kwartaalcijfers stelden teleur. Google maakt de afgelopen drie jaar steeds minder winst per klik op een advertentie. Het handelt per dag nog altijd zo’n 3,3 miljard zoekopdrachten per dag af, maar Facebook, Apple en Amazon knabbelen aan die positie door ook zoekfuncties voor hun producten te introduceren.

Promotie voor Pichai

De stap zou een aanzienlijke promotie betekenen voor Pichai. Hij heeft nu onderzoek, zoeken, kaarten, Google+, commerce en advertenties en infrastructuur onder zich. Hij blijft verantwoordelijk voor Android, Chrome en Google Apps. Volgens Page heeft Pichai "grote technische kennis, een fantastisch oog voor producten, en een geweldige ondernemersgeest. Dat is een zeldzame combinatie, en dat maakt hem een groot leider."

De diplomatieke Indiër werd in 1972 geboren in Chennai, India. Zijn moeder werkte als stenografiste; zijn vader beheerde een fabriek in elektronische componenten. Sundar en zijn jongere broer sliepen in de slaapkamer van zijn ouders' tweekamerappartement. Na zijn afstuderen aan het Indian Institute of Technology kreeg hij een beurs om aan Stanford verder te studeren.

Brein achter Chrome

In 2004 trad hij in dienst bij Google. Hij begon als 'Hoofd Zoekbalk'; Pichai was verantwoordelijk voor de Google-zoekfunctie rechtsboven in browsers. Het was Pichai die er op aandrong dat Google zijn eigen browser ging bouwen. Google Chrome is nu de leidende browser: de toepassing heeft nu 32 procent van de markt in handen. In 2011 kreeg hij de leiding over Gmail en Google Docs, en in 2013 zette Page hem op Android.

Dat wordt beschouwd als de moeilijkste baan in het bedrijf. Iedereen kan de opensourcesoftware aanpassen naar zijn eigen behoeften. Daarom moet iedere telefoonmaker die Android gaat gebruiken z'n belangen op een lijn brengen met die van Google. Telefoonmakers verplichten zich om Google-diensten voor het voetlicht te brengen; in ruil krijgen ze gratis de laatste versies. Met Samsung dreigde het mis te gaan: een diplomatiek offensief van Pichai bracht de twee bedrijven nader tot elkaar.

Oude getrouwen

Page hoeft niet bang te zijn voor desertie, nu zoveel topmanagers opeens Pichai boven zich krijgen. Het zijn allemaal oude Google-getrouwen; op één na zijn ze meer dan tien jaar in dienst van Google.

Opvallend is dat YouTube zijn status aparte behoudt. Directeur Susan Wojcicki blijft direct onder Page vallen.