Rafael Badziag sprak miljardairs over de hele wereld. Hij is ondernemer en expert in de psychologie van het zakendoen en was benieuwd welke karaktertrekken een miljardair precies succesvol maken.

Na vijf jaar lang interviews te hebben afgenomen met 21 selfmade miljardairs, en hen vragen te stellen over hun levensloop en ondernemingen, schreef hij een boek over twintig principes die bij hen cruciaal waren voor succes.

Hij ontdekte ook dat één van de sterke punten van miljardairs, hen juist veel geld kan kosten.

Miljardairs zijn volgens Badziag non-conformisten die zich al jong weinig van de regels aantrekken en buiten de gebaande paden gaan. Ze zijn echte individualisten. Als hun onafhankelijke houding succes afwerpt, leren ze hun instincten te vertrouwen en tegen de stroom in te blijven gaan. “Ook als iedereen om hen heen denkt dat ze gek zijn en hen adviseert om geen risico te lopen.”

Sterk onafhankelijk denken en vertrouwen op het eigen oordeel en instinct, maakt miljardairs vaak succesvol. Maar er is ook een keerzijde: soms is samenwerken, of advies vragen, beter dan alleen je eigen kop volgen.

Sterke en zwakke punten lijken op elkaar

Want als het sterk ontwikkelde individualisme van de miljardairs ten koste gaat van samenwerking, hebben ze volgens Badziag een probleem.

Hij haalt het verhaal van miljardair Kim Beom-Su aan. Hij is oprichter van het succesvolle Zuid-Koreaanse gamesbedrijf Hangame. Beom-Su liet een kans om samen te werken met een concurrent liggen. Hij noemt het nu "een van de grootste fouten van zijn carrière". Hangame had vervolgens moeite om aan de top te blijven en Beom-Su vermoedt dat de onderneming mogelijk veel beter had gepresteerd als hij wel had samengewerkt.

Met concurrenten samenwerken is een prima manier om aan de top te komen en daar te blijven, merkt ook onderzoeker dr Greg Reid op. Hij interviewde de 100 rijkste mensen ter wereld en schreef erover voor Business Insider. Samenwerken is slim, stelt hij, en het kan ook het imago van je branche verbeteren

Badziag merkt ook nog op dat miljardairs hulp of advies zouden moeten vragen wanneer dat nodig is. Zo kunnen ze eenvoudige fouten vermijden of voorkomen dat ze overweldigd worden een enorme hoeveelheid werk.

Lees meer over miljardairs: