De rijkste Europeanen vormen een bont gezelschap van oud en nieuw geld.

Sommige miljardairs zijn kopstukken van iconische merken zoals Lego en Ferrero Rocher – anderen teren op eeuwenoude geërfde vermogens.

Ook heb je een groep nieuwe rijken uit Oost-Europa, die heeft geprofiteerd van de val van het communisme, en juist ouder geld van industriële dynastieën uit Scandinavië en rijken die gelieerd zijn aan Europese koningshuizen.

Business Insider maakt een overzicht op basis van de miljardairslijst van zakenblad Forbes om te bepalen wie de rijkste persoon per land is. Deze miljardairs gerangschikt op basis van de omvang van hun vermogen.

Omdat Forbes niet voor alle Europese landen gegevens heeft over miljardairs, komt het lijstje hieronder uit op 17 landen. Nederland zit er ook bij.


Tatiana Casiraghi (Monaco ) — netto vermogen: €2 miljard

Pascal Le Segretain / Getty Images

Tatiana Casiraghi (midden op de foto) is de erfgename van een bierimperium en de rijkste inwoner van Monaco. Ze heeft ook koninklijke connecties, want ze is getrouwd met prins Andrea Casiraghi (links op de foto), de vierde in de lijn van de troonopvolging van Monaco. Tatiana erfde het gros van haar vermogen van haar grootvader, die de Colombiaanse brouwerij Bavaria in 2005 tegen een miljardenprijs van de hand deed.


Antti Herlin (Finland) — netto vermogen €3,2 miljard

De rijkste man van Finland, Antti Herlin, haalde zijn fortuin uit de fabricage van trappen en liften. Hij is de achterkleinzoon van Harald Herlin, die in de jaren 1920 eigenaar werd van ingenieursbedrijf KONE. Vooral in Noord-Europa is KONE tegenwoordig marktleider op het gebied van liften en roltrappen.


Dominika & Sebastian Kulczyk (Polen)— netto vermogen € 3 miljard

Sebastian Kulczyk Wikimedia / CC 3.0

De tweeling Kulzyck (Sebastian staat op de foto) deelt de rijkdom die vader Jan hen naliet bij zijn overlijden in 2015. Ze beheren de investeringsportefeuille van Jan Kulzyck sinds 2014.


Americo Amorim (Portugal) — netto vermogen €3,7 miljard

Kurk. Daarmee vergaarde de Portugees Americo Amorim zijn aanzienlijke fortuin. Zijn Corticeira Amorim is het grootste kurkbedrijf ter wereld, uitgebouwd in drie generaties. Vooral met dank aan de florerende Portugese wijnindustrie kon het bedrijf uitgroeien tot een wereldspeler. Amorim bezit ook investeringen in Angola, een voormalige kolonie van Portugal en in Europa.


Albert Frère (België) — netto vermogen €4,2 miljard

Frère slaagde erin met staal rijk te worden, maar is sindsdien ook actief in andere sectoren zoals voedsel en transport. Via talloze dochtermaatschappijen heeft hij bezittingen in Nederland en hij verkocht ooit een Belgische bank aan wat nu ING is.


Odd Reitan (Noorwegen) — netto vermogen €4,5 miljard

Foto: Wikipedia

Supermarktkoning Reitan is het brein achter de REMA 1000, de grootste keten van Noorwegen. Nadat hij in de jaren zeventig een eerste winkel opende in Trondheim, verspreidde het netwerk zich in 1990 al naar elk Noors stadje van meer dan 10.000 inwoners.

Hij geniet in Noorwegen ook faam vanwege een bizar boek waarin hij opriep om een CEO in te stellen voor het land - hemzelf, per koninklijk besluit. Reitan wil dan onder meer de hoofdstad verplaatsen van Oslo naar zijn geboortestad Trondheim. Verder zou hij natuurlijk zijn succes als ondernemer toepassen op 'het bedrijf Noorwegen'.


Ernesto Bertarelli (Zwitserland) — netto vermogen €7,3 miljard

Zijn grootvader zette in zijn carrière het medicijnenbedrijf Serono op en Bertarelli verkocht het voor vele miljarden. Zijn fortuin beheert hij nu via het vehikel Waypoint Capital.


John Fredriksen (Cyprus) — netto vermogen €8,4 miljard

Zoals zijn naam al doet vermoeden is John Fredriksen van oorsprong geen Cyprioot. Hij zou Noorwegens rijkste man zijn, ware het niet dat hij als oliemagnaat van burgerschap gewisseld is. Het leeuwendeel van zijn fortuin stamt uit de Iran-Irakoorlog, waarin hij speculeerde met olietransporten.


Charlene de Carvalho-Heineken (Nederland) — netto vermogen €10,7 miljard

Charlene de Carvalho-Heineken, miljardairs, Europa

Al jaren is Charlene de Carvalho-Heineken de rijkste persoon van Nederland. Haar grootvader, Gerard Adriaan Heineken zette de beroemde brouwerij op en in de tussentijd is die uitgegroeid tot de tweede van de wereld (al is dat ook deels te danken aan megafusies van grotere bierbrouwers). Ze heeft zitting in het bestuur van Heineken.


Kjeld Kirk Kristiansen (Denemarken) — netto vermogen €18 miljard

Kjeld Kirk Kristiansen is een telg uit de Lego-familie. Zijn opa, Ole, zette het bedrijf en begon met de productie van houten speelgoed in het kleine stadje Billund. Kjeld leidde het bedrijf kortstondig, maar trad na tegenvallende resultaten af om plek te maken voor de eerst directeur van buiten de familie. Nu houdt hij zich vooral bezig met het beheer van het merk Lego en het fortuin waar hij over kan beschikken.


Sri and Gopi Hinduja (Verenigd Koninkrijk) — netto vermogen €13,1 miljard

De vier broers Hinduja leiden met z'n allen het conglomeraat Hinduja Group, dat hun vader ooit opzette. Sri en Gopi wonen en werken vanuit Londen, waar de multinational gevestigd is. Ze bezitten bedrijven in de autoindustrie, banken en kabeltelevisie.


Dietrich Mateschitz (Oostenrijk) — netto vermogen €13,4 miljard

De oprichter van energiedrankjesgigant Red Bull is de rijkste man van Oostenrijk en bezit nog altijd de helft van de aandelen. Mateschitz, hierboven op de foto met F1-coureur Daniel Ricciardo, deed er naar verluidt tien jaar over om de universiteit af te ronden.


Stefan Persson (Zweden) — netto vermogen €16,7 miljard

Hoewel zijn zoon Karl-Johan momenteel CEO is van mode-gigant H&M, behoudt vader Persson nog altijd de meeste aandelen in het bedrijf, dat zijn vader oprichtte.


Beate Heister & Karl Albrecht Jr. (Duitsland) — netto vermogen €23,1 miljard

10.000 winkels telt Aldi in de wereld, verspreid over 18 landen. Karl Albrecht, die in 2014 overleed, was het brein achter deze tomeloze expansie. Zijn kinderen Beate Heister en Karl Albrecht jr. zijn daarmee de rijkste mensen van Duitsland.


Maria Franca Fissolo en Giovanni Ferrero (Italië) — netto vermogen €25,2 miljard

Giovanni - op de foto - is tegenwoordig de baas van Ferrero SpA, de snoepfabrikant bekend van Ferrero Rocher. Het is de derde grootste chocolademaker ter wereld. Maria Franca Fissolo is de moeder van Giovanni.

 


Liliane Bettencourt (Frankrijk) — netto vermogen €33,6 miljard

De rijkste vrouw van Europa: Liliana Bettencourt is de 'grande dame' van cosmeticamerk L'Oréal. Samen met haar kinderen bezit ze 33 procent van het bedrijf. De kinderen beheren haar zaken en vermogen omdat Bettencourt zelf aan dementie leidt.


Amancio Ortega (Spanje) — netto vermogen €60,6 miljard

Ortega is met afstand de rijkste persoon in Spanje en Europa en ook de nummer drie of vier op wereldwijde schaal. Zijn imperium is Inditex, de kledinggigant die onder meer werkt met de merken Zara, Bershka en Pull&Bear.