De compensatie voor de gestegen energiekosten die huishoudens en kleine ondernemers dit jaar krijgen, pakt ruim een half miljard euro duurder uit dan gedacht. De kosten zijn in eerste instantie verkeerd berekend, erkent minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). De fout is inmiddels hersteld, laat hij de Tweede Kamer weten.

Het kabinet meldde aanvankelijk dat het 2,6 miljard euro zou kosten om alle zogeheten kleinverbruikers van gas en stroom in november en december een toeslag van 190 euro te betalen. Daarbij ging het ministerie uit van dezelfde rekenmethode als bij de verlaging van de energiebelasting, die al eerder werd ingezet om de energierekening van huishoudens te verlagen.

Omdat over de energiebelasting ook nog btw wordt geheven, volstaat voor een verlaging van de rekening met 190 euro een belastingkorting van 157 euro. Daarom is met dat bedrag gerekend. Maar omdat dit keer gekozen is voor een subsidie, is dat btw-effect er helemaal niet. Het ministerie had dus gewoon uit moeten gaan van een kostenpost van 190 euro per huishoudens per maand.

Nederland telt 8,3 miljoen kleinverbruikers en daarmee komt het totale subsidiebedrag uit op een kleine 3,2 miljard euro. Inmiddels is een aanpassing van de begroting ingediend , schrijft Jetten in antwoord op vragen van zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt, die hem op de rekenfout had gewezen.

LEES OOK: Is het beter voor de energierekening om een wasmachine of koelkast met energielabel A te kopen, of kun je beter besparen op de aanschafkosten?