De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo dreigt een strop van 84 miljoen euro te lijden als gevolg van het uitlenen van geld van klanten aan de Amerikaanse cryptodienstverlener DCG en diens dochterbedrijf Genesis.

Bitvavo gaf dinsdag in een reactie op de website aan nog steeds volledig garant te staan voor het totaalbedrag van 280 miljoen euro van klanten dat is uitgeleend.

De kwestie draait om zogenoemde ‘staking’-activiteiten, waarbij beleggers hun cryptovermogen ter beschikking kunnen stellen aan derden in ruil voor een vaste vergoeding. Geld van klanten van Bitvavo die voor ‘staking’ hebben gekozen, is uitgeleend aan de Amerikaanse cryptopartijen DCG/Genesis.

Cryptobank Genesis is in de problemen geraakt door het omvallen van de Amerikaanse cryptobeurs FTX. Hierdoor is onzeker geworden of DCG/Genesis voldoende liquide middelen heeft om aan verzoeken voor opnames van tegoeden te voldoen. Dit raakt uiteindelijk ook Bitvavo.

Volgens Bitvavo heeft DCG aangeboden ongeveer 70 procent van de 280 miljoen euro binnen een voor de Nederlandse cryptobeurs acceptabele termijn terug te betalen. Dit betreft dus ongeveer 196 miljoen euro.

Dit betekent dat de terugbetaling van 84 miljoen euro onzeker is. "Over het resterende bedrag is nog discussie met DCG nu zij slechts bereid is om daarvan een gedeelte terug te betalen binnen een voor Bitvavo acceptable termijn. Dit laatste vinden wij als schuldeisers niet acceptabel omdat DCG voldoende middelen voorhanden heeft voor volledige terugbetaling", schrijft Bitvavo op zijn blog.

Bitvavo is zeker niet de enige schuldeiser bij DCG/Genesis. In de Verenigde Staten is ook een dispuut ontstaan tussen DCG/Genesis en de cryptobeurs Gemini van de tweelingbroers Cameron en Tylor Winklevoss.

Ook Gemini had voor zijn klanten een 'staking'-product dat gefaciliteerd werd door DCG/Genesis. Laatstgenoemde heeft afgelopen jaar opnames van tegoeden van klanten van Gemini bevroren, waarbij nu in totaal een bedrag van 900 miljoen dollar ter discussie staat.

De broers Winklevoss hebben topman Barry Silbert van DCG en dochterbedrijf Genesis dinsdag openlijk beschuldigd van boekhoudfraude.

LEES OOK: De gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried houdt zijn opties open door te stellen dat hij onschuldig is: wat betekent dat voor gedupeerde beleggers?