• Cryptobeurs Binance kampt met een vlucht van kapitaal, blijkt uit een bericht van zakenblad Forbes.
  • Klanten hebben de afgelopen twee maanden naar schatting 12 miljard dollar bij de cryptobeurs weggehaald.
  • De spectaculaire implosie van concurrent FTX in november heeft veel onrust veroorzaakt op cryptomarkten en daar heeft Binance last van.
  • Lees ook: Strop van €84 miljoen dreigt voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo

Cryptobeurs Binance zag in twee maanden tijd een uitstroom van maar liefst 12 miljard dollar aan vermogen van klanten. Die halen hun geld weg bij de cryptobeurs vanwege een vertrouwenscrisis op de cryptomarkt.

Zakenblad Forbes maakte een inventarisatie van geldopnames bij Binance tussen 4 november 2022 en 4 januari 2023. Deze periode werd overschaduwd door de ineenstorting van de concurrerende cryptobeurs FTX en de arrestatie en uitlevering van de in opspraak geraakte bestuursvoorzitter van dat bedrijf, Sam Bankman-Fried.

Het verlies van 12 miljard dollar betekent dat Binance tussen 18 en 31 procent van het beheerde vermogen waarover de beurs op begin november vorig jaar beschikte, heeft zien verdwijnen. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksfirma’s Defillama en Glassnode.

Er zijn geen aanwijzingen dat Binance in de periode van 61 dagen problemen heeft ondervonden bij het uitvoeren van opnameverzoeken. Bestuursvoorzitter Changpeng Zhao (“CZ”) heeft eerder gezegd de uitstroom van miljarden dollars te beschouwen als “business as usual”.

"We hebben vandaag wat opnames gezien (netto iets van 1,1 miljard dollar)", twitterde Zhao op 13 december, in reactie op een bericht van onderzoeksbureau Nansen dat klanten de week ervoor 3 miljard dollar bij Binance hadden weggehaald. "We hebben dit eerder meegemaakt. Sommige dagen hebben we netto opnames; sommige dagen hebben we netto stortingen. Business as usual voor ons."

De koers van de aan Binance gelieerde cryptomunt BNB is sinds 4 november met zo'n 17 procent gedaald, tot ruim 240 dollar, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap.

Onrust op de cryptomarkt

Binance publiceerde op 7 december een rapport over zijn financiële reserves, waarin het bedrijf een dekkingsgraad meldde van 97 procent. Het rapport was bedoeld om het vertrouwen van beleggers op te schroeven, maar accountantsfirma Mazars kondigde kort daarna aan te stoppen met het maken van financiële rapportages voor cryptobedrijven.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC tekende vorige week bezwaar aan tegen een voorgestelde overname door Binance van cryptomakelaar Voyager Digital voor 1 miljard dollar. De beurswaakhond vroeg zich af of de beurs van Zhao een transactie van die omvang wel aankan.

De spectaculaire implosie van cryptobeurs FTX in november heeft veel onrust veroorzaakt op cryptomarkten. Als grootste beurs is Binance de dupe van een kapitaalvlucht.

Binance droeg echter zelf bij aan de neergang van FTX door op 7 november 2022 aan te kondigen af te willen van zijn eigen beleggingen in FTT-tokens, de cryptomunt van FTX.

Dat leidde tot een financiële crisis bij FTX, dat op 11 november 2022 faillissement aanvroeg. Topman Sam Bankman-Fried werd afgelopen maand gearresteerd op de Bahama's en uitgeleverd aan de VS. Hij is daar aangeklaagd wegens onder meer fraude, witwassen, en schending van wetten op campagnefinanciering.

LEES OOK: Kan het nog slechter op de cryptomarkt? Sommige experts denken van wel: 3 grote risico’s voor 2023