De Europese markten voor stroom en gas kampen met forse uitdagingen. Dat is te zien aan de stijgende prijzen voor stroom en gas op de groothandelsmarkt.

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden zorgt voor extra spanning op de markt. Om te beginnen is er de onderhoudsperiode voor de belangrijke Russische gasleiding Nord Stream 1 in Duitsland, die op 11 juli van start gaat. In Duitsland wordt gevreesd dat Rusland hierbij druk gaat uitoefenen door de pijpleiding voor langere tijd af te sluiten.

Afgelopen weekend waarschuwde het Duitse agentschap dat het stroomnet coördineert al voor mogelijke gas- en stroomtekorten dit najaar. Hierbij werd aangegeven dat de voorziening van huishoudens voorrang krijgt. Als er gerantsoeneerd moet worden betekent dit wel dat de zware industrie mogelijk tijdelijk wordt afgekoppeld.

Lees ook: Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? ‘Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook’

Een ongelukkige bijkomstigheid is dat er dinsdag een staking is uitgebroken bij offshore platforms voor olie en gas in Noorwegen. Juist dat land wordt gezien als een reddingsboei voor de levering van alternatieven voor Russisch gas.

Een deel van de werknemers in de offshore-industrie in Noorwegen heeft het werk neergelegd in verband met een loonconflict. Werknemers eisen meer compensatie voor de hoge inflatie.

Verder zijn er problemen opgedoken bij het onderhoud van Franse kerncentrales, waardoor andere landen extra stroom moeten leveren voor Frankrijk via energiecentrales die op gas draaien.

Hogere prijzen voor stroom en gas

Doordat gas ook als energiebron wordt gebruikt in energiecentrales om stroom op te wekken is er een duidelijke wisselwerking tussen stroom- en gasprijzen, op het moment van krapte in het aanbod.

Dit alles was maandag goed terug te zien in de prijzen op de groothandelsmarkten. De stroomprijzen in onder meer Duitsland en Frankrijk voor levering over 1 jaar bereikten maandag recordniveaus van respectievelijk 325 euro per MWh en 366 euro per MWh, aldus zakenkrant The Financial Times.

Op de groothandelsmarkt voor gas was in Nederland maandag ook een duidelijke stijging te zien naar een niveau van 162 euro per MWh.

LEES OOK: Dit scheelt de verlaging van de btw per 1 juli voor je energierekening: ruim €250 voor doorsnee huishouden