• De drukke decembermaand leidt bij een kwart van de werknemers tot een slechtere balans tussen werk en privé, blijkt uit onderzoek van Arbo Unie.
  • Vrouwen, jonge werknemers en mensen met kinderen ervaren meer decemberstress dan andere werknemers.
  • De Arbo Unie adviseert werkgevers rekening te houden met de privé-activiteiten van hun personeel en duidelijke afspraken te maken over deadlines.
  • Bekijk ook: Mentale gezondheidsexperts ontkrachten 10 mythes over stress

December is heel gezellig met al die feestdagen, maar het schrijven van gedichten, cadeautjes kopen, borrels en kerstdiners naast een drukke baan, zorgt ook voor stress.

In een onderzoek in opdracht van Arbo Unie geeft een kwart van de werknemers aan dat de balans tussen werk en privé verstoord raakt in de drukke decembermaand. Vrouwen (35 procent) ervaren meer werkstress dan mannen (28 procent).

Meer dan de helft van de vrouwen die meer werkstress ervaren in december, is tussen de 16 en 29 jaar oud. Ook bij de mannen valt op dat jongere werknemers vaker last hebben van stress dan oudere werknemers. Verder blijkt uit de cijfers dat mensen met kinderen meer werkstress ervaren dan mensen zonder kinderen.

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat lang niet alle werkgevers rekening houden met de drukke decemberperiode, terwijl het volgens arbeids- en organisatieadviseur Jan van den Hoogen van Arbo Unie juist heel belangrijk is dat werkgevers er goede afspraken over maken met hun personeel. “Ben je als werkgever bewust dat medewerkers ook privé-activiteiten hebben en maak heldere afspraken over eventuele deadlines. Met name bij last minute opdrachten, bijvoorbeeld in verband met de jaarafsluiting.”

Ondanks de decemberstress die een deel van de mensen ervaart, daalt het plezier in het werk bij de overgrote meerderheid (88 procent) niet. Ook geeft bijna 87 procent van de werknemers aan dat de productiviteit en kwaliteit van werk niet achteruit gaat in de feestmaand.

"We moeten voorkomen dat de balans in december wordt verstoord", zegt Van den Hoogen. "Want het allerbelangrijkste is om te genieten van deze maand en extra verbinding te maken met dierbaren."

LEES OOK: 1 op de 6 werknemers zit tegen een burn-out aan – Hoe herken je dat, voordat het te laat is? 5 brandende vragen