• Ruim een derde van de Nederlanders maakt dagelijks gebruik van streamingdiensten.
  • In Nederland zijn naast Netflix veel andere aanbieders actief, zoals Videoland, Disney+, Amazon Prime en HBO Max.
  • Kun je op je streamingabonnement besparen? Business Insider zet de kosten van vijf populaire streamingdiensten op een rij.
  • Lees ook: Vaste lasten voor je energierekening in 2023: 3 dingen die je moet weten

Abonnementen op streamingdiensten zijn razend populair. Er is ook veel keuze tussen populaire aanbieders als Netflix, Videoland, HBO Max, Disney+ en Amazon Prime.

Door de koopkrachtcrisis is het wel de vraag in hoeverre een streamingdienst een absolute basisbehoefte is. Door de hoge inflatie nemen energiekosten en boodschappen een extra hap uit het huishoudbudget. Wellicht een reden om ook je streamingabonnement eens kritisch tegen het licht te houden.

Ruim een derde van de Nederlanders maakt dagelijks gebruik van de streamingdiensten, zo komt naar voren uit een enquête van het Nationaal Media Onderzoek (NMO) onder 8.726 personen van 13 jaar of ouder. Bij de groep jongeren tussen 20 en 34 jaar maakt ruim de helft dagelijks gebruik van een streamingdienst.

Volgens de enquête is Netflix de populairste streamingdienst onder Nederlanders. waarbij 63 procent van de respondenten aangeeft deze streamer te gebruiken. Dat wordt opgevolgd door de Nederlandse streamingdienst Videoland van RTL, die bijna een kwart van de ondervraagden gebruikt.

De keuze voor een streamingdienst hangt nauw samen met series en films die exclusief bij een bepaalde aanbieder te zien zijn. Het is dan ook niet ongewoon om abonnementen op twee diensten te hebben, of af en toe te switchen naar een andere streamingdienst voor een bepaalde serie.

Het kan in dit verband geen kwaad om de kosten goed in de gaten te houden. Bekijk daarvoor het overzicht hieronder met de kosten van respectievelijk Netflix, Videoland, Disney+, Amazone Prime en HBO Max. Per aanbieder vermelden we ook wat de populairste series zijn.

Netflix

Netflix houdt zelf bij wat de populairste films en series zijn op het platform. Bij die selectie zit momenteel bijvoorbeeld Wednesday, een serie gebaseerd op het personage Wednesday Addams uit de Addams Family. Wednesday staat al zeven weken achter elkaar in de top tien.

Een andere serie uit de top 10 is het eerste seizoen van The Recruit, een dramaserie over een jonge advocaat van de CIA die halsoverkop in de gevaarlijke wereld van internationale spionage belandt. The Recruit staat al vier weken achter elkaar in de top tien.

Series die je volgens Netflix niet mag missen zijn The Witcher: Blood Origin, die gaat over gebeurtenissen meer dan duizend jaar vóór de originele serie The Witcher, en het derde seizoen van Emily in Paris, een serie over een jonge Amerikaanse in Parijs.

Een Netflix-abonnement kost 7,99 euro per maand (basic), 11,99 per maand (standaard) of 15,99 euro per maand (premium). Daarmee kun je respectievelijk op 1 apparaat, 2 apparaten of 4 apparaten tegelijk kijken. Voor een duurder abonnement krijg je ook een betere beeldkwaliteit.

Videoland

Videoland is een Nederlandse streamingdienst van RTL Nederland. Omdat Videoland verbonden is aan RTL Nederland, zijn er ook allerlei tv-programma's te zien van RTL zoals B&B Vol Liefde, een programma over Nederlandse B&B-eigenaren in het buitenland die hun liefde proberen te vinden.

Verder heeft Videoland een grote selectie van Nederlandstalige series. Zo kun je op de streamingdienst misdaadserie Mocro Mafia bekijken, die gaat over de drie vrienden die zich aan cocaïnehandel wagen. Een andere populaire serie op Videoland is De Dag, die gaat over een stad die te maken krijgt met een uit de hand gelopen bankoverval.

Daarnaast zijn er ook meerdere Engelstalige shows te zien op Videoland zoals The Handmaid's Tale.

Een abonnement begint bij 4,99 euro per maand, waarvoor je toegang krijgt tot het platform met reclame. Wil je zonder advertenties kijken dan kost een abonnement bij Videoland 8,99 euro per maand. En als je op 4 schermen tegelijk wilt kijken, neem je een premium-abonnement van 10,99 euro per maand.

Disney+

Disney+ is na Netflix en Videoland de nummer drie qua popularieit in Nederland, volgens de enquête van NMO.

Disney+ biedt alle Disney-klassiekers aan, waaronder tekenfilms zoals Aladdin en Frozen. Daarnaast heeft de streamingdienst de rechten gekocht van Star Wars waardoor films zoals Star Wars: The Rise of Skywalker op het platform te zien zijn. Ook het Marvel-universum valt onder Disney+.

Een van de populaire series op Disney+ is Firefly, die hoog scoort op filmwebsite IMDb. Het verhaal speelt zich vijfhonderd jaar in de toekomst af. Een groep mensen probeert op een klein ruimteschip te overleven, terwijl ze door onbekende delen van het melkwegstelsel reizen.

Een Disney+-abonnement kost 8,99 euro per maand. Je kunt ook besparen met een jaarabonnement voor 89,90 euro per jaar.

Amazon Prime

Amazon Prime is volgens de enquête van het Nationaal Media Onderzoek de op drie na populairste streamingdienst onder Nederlanders. Op Amazon kun je de duurste serie die is ooit gemaakt zien: The Rings of Power. Het budget hiervoor was ergens tussen 750 miljoen dollar en 1 miljard dollar.

Een andere populaire serie op Amazon Prime is Fleabag, die gaat over het leven van een vrouw in Londen. Ook nieuwe series zoals The Legend of Vox Machina en The Kids in the Hall hebben hoge waarderingen ontvangen van filmbeoordelingssite Rotten Tomatoes.

Amazon Prime kost 2,99 euro per maand..

HBO Max

HBO Max is sinds vorig jaar beschikbaar in Nederland. Je hebt er misschien van gehoord vanwege de populaire serie Game of Thrones. Nu kun je ook de prequel voor deze serie op HBO Max kijken, House of Dragon.

Andere populaire series op HBO Max zijn The White Lotus, een sociale satire over de perikelen van diverse werknemers en gasten van een exclusief, paradijselijk resort, en The Last of Us, dat gaat over een wereldwijde pandemie die de beschaving heeft verwoest.

Een abonnement op HBO Max kost 7,99 euro per maand. Als je HBO Max voor één jaar neemt dan kost het je 59,99 euro.

Lees meer over streaming: