• De stijging van cao-lonen gaat dit jaar steeds harder, zo blijkt uit de cao-kijker van werkgeversclub AWVN.
  • In mei stegen de lonen gemiddeld met bijna 4 procent, terwijl dat begin dit jaar nog 2,5 procent was.
  • Het lijkt erop dat de hoge inflatie invloed begint te krijgen op de looneisen die vanuit werknemers worden gesteld.
  • Lees ook: Medewerkers Schiphol krijgen zomerstoeslag van €5,25 per uur

Cao-lonen vertonen dit jaar duidelijk een stijgende lijn. Dat blijkt uit de cao-kijker van werkgeversvereniging AWVN. Dit is een monitor die de loonontwikkeling bij nieuw afgesloten cao’s volgt.

In de afgelopen maand mei was de contractloonstijging van nieuwe cao’s uit die maand bijna 4 procent. In januari lag de gemiddelde loonstijging in nieuwe cao’s nog op ongeveer 2,5 procent. Dit is te zien in de onderstaande grafiek.

De cijfers zijn gemiddelden op basis van afgesloten cao-akkoorden. Per sector blijken er verschillen te zijn tussen de hoogte van de loonstijgingen. De cao-lonen stegen in de afgelopen twaalf maanden in het onderwijs en de papierindustrie met 3,23 procent, waarmee deze twee sectoren de sterkste loonstijgingen lieten zien. Helemaal onderaan staat de financiële dienstverlening met een plus van 2,27 procent.

De hogere loonstijgingen in nieuwe cao's lijken mede een reactie op de hoge inflatie. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse inflatie in maart en april richting de 10 procent gegaan.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde eind vorige maand dat de toenemende inflatie en de angst daarvoor kan zorgen tot een soort doorlopende cyclus, waarbij de stijgende prijzen in Nederland leiden tot hogere lonen, waarna producenten en werkgevers de hogere loonkosten weer doorberekenen in de gehanteerde tarieven. De beruchte loon-prijsspiraal.

LEES OOK: In Zwitserland is de inflatie slechts iets meer dan 2%: hoe kan dat?