Een stewardess die naar eigen zeggen regelmatig denigrerende opmerkingen krijgt over haar baan, plaatste een video op TikTok om duidelijk te maken welke verantwoordelijkheden haar werk meebrengt.

Op 7 maart plaatste de 20-jarige Isabelle Rudge, die de Britse nationaliteit heeft, een video op TikTok waarop ze te zien was in een vliegtuig. In de video schreef ze dat ze steeds vaker opmerkingen krijgt van mensen die beweren dat haar baan bestaat uit het uitdelen van “Pringles en flesjes water”.

Rudge legde uit dat ze een opleiding van twee maanden heeft gevolgd, waarbij ze leerde om in minder dan 90 seconden 189 mensen te evacueren, om noodapparatuur te bedienen, medische noodsituaties het hoofd te kunnen bieden en brand te bestrijden.

"Het komt heel vaak voor dat mensen onderschatten wat mijn baan inhoudt", mailde Rudge aan Insider. "Ik plaatste de video op TikTok in de hoop dat het mensen een beter begrip zouden krijgen van mijn baan en dat we niet alleen getraind zijn om eten en drinken te serveren."

De video werd meer dan 2 miljoen keer bekeken en kreeg ruim 650 reacties, waarbij velen hun waardering voor stewardessen lieten blijken en voorbeelden noemden van gevallen waarbij cabinepersoneel hen persoonlijk had geholpen.

Rudge kreeg ook reacties van collega's in de luchtvaart die soortgelijke opmerkingen hadden gekregen. "Eerlijk gezegd weet je niet hoeveel kennis cabinepersoneel moet hebben, totdat je de opleiding hebt gevolgd", schreef een collega.

Niet iedereen was echter onder de indruk of overtuigd van wat de stewardess op TikTok zette. Sommigen vonden het blussen van branden overdreven, terwijl anderen een training van twee maanden niet bijzonder lang vonden.

"Ik kreeg ook veel negatieve commentaren, waarin we 'serveersters' worden genoemd", aldus Rudge tegen Insider. "Er waren ook bemanningsleden die zeiden dat cabinepersoneel vaak als minder belangrijk wordt gezien, omdat het een beroep dat vooral door vrouwen wordt uitgeoefend."

Rudge vertelde Insider dat ze bijna drie jaar als stewardess heeft gewerkt, voor zowel Ryanair als TUI Airlines. Een vertegenwoordiger van TUI Group bevestigde dat Rudge als werknemer voor hun luchtvaartmaatschappij had gewerkt.

Opleiding cabinepersoneel: intensieve training

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een eigen, aanvullende opleiding, die vijf tot zes weken kan duren, aldus Rudge. Het cabinepersoneel moet vertrouwd worden met de specifieke procedures en vliegtuigen van een maatschappij. Rudge was naar eigen zeggen ook zelf verrast door de omvang van de verantwoordelijkheden, toen ze voor het eerst begon.

"We moeten een oefening voltooien waarbij we volledig gekleed in een zwembad moeten oefenen met het assisteren van mensen die in een reddingsvlot stappen," vertelde Rudge aan Insider. "We oefenen ook met het in bedwang houden van onhandelbare passagiers aan boord. Daarnaast komt natuurlijk ook de dienstverlenende kant in de training aan bod."

In juli 2022 plaatste Rudge een video die fragmenten toonde van haar training voor cabinepersoneel bij Ryanair.

In een aanvullende video die op 20 maart 2023 werd geplaatst, leek ze een opleiding voor cabinepersoneel bij de reisorganisatie TUI te tonen. In de upload was te zien hoe studenten een evacuatie uitvoerden en een kleine brand blusten.

@isabellerudgee

The most amazing 6 weeks with the most amazing people, so much love for you crew 1384🥺💙✈️ #ryanair #ryanaircabincrew #ryanairtraining #cabincrew

♬ Good Old Days - Macklemore,Kesha

Volgens de carrière-pagina van TUI omvat de huidige werving van cabinepersoneel "een intensieve training van ongeveer vier tot zes weken" die een "combinatie van praktijk- en theorie-examens" omvat. Afronding is verplicht voordat cabinepersoneel aan de slag kan.

Rudge heeft meer dan 10.600 volgers op haar account waar ze uploads plaatst over haar leven als stewardess.

LEES OOK: Zo ziet het intensieve programma van 4 maanden voor steward of stewardess eruit bij Singapore Airlines, een van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld