De mede-oprichter van Apple Steve Wozniak mengt zich nu ook in het debat over big tech. Hij wou dat Apple al lang geleden was opgesplitst, zegt hij tegen Bloomberg.

De discussie over de macht van de techgiganten speelt al langer. Bedrijven als Amazon, Google, Facebook en Apple bezitten grote delen van de markt, waardoor concurrentie weinig kans krijgt. Wozniak zegt dat de grote techbedrijven de neiging hebben om hun monopoliepositie te misbruiken.

“Ik ben er echt tegen dat bedrijven de macht van hun monopolie op een oneerlijke manier gebruiken en dat ze concurrentie geen ruimte geven, maar ik denk wel dat dat in de tech-sector veel gebeurt. De grote techbedrijven komen weg met een hoop slechte dingen”, zegt Wozniak.

“Het is oneerlijk als een bedrijf dat groot is in de ene markt, die dominantie gebruikt om een nieuwe markt te laten groeien”, zegt hij. Hij voegt daaraan toe dat hij “voorstander is van het opsplitsen van de bedrijven”.

“Ik wou dat Apple al veel eerder uit zichzelf was opgesplitst in aparte, onafhankelijke divisies op verschillende locaties. Net zoals bij Hewlett Packard gebeurde toen ik daar werkte”, zegt hij. Hewlett Packard splitste in 2015 op in twee bedrijven. Het ene bedrijf, Hewlett Packard Enterprise, richt zich op infrastructuur en diensten voor de zakelijke markt, HP Inc richt zich vooral op consumentenzaken, zoals printers.

Op dit moment is al te zien dat meerdere partijen in de markt ontevreden zijn met de positie van Apple. Het bedrijf is het doelwit van meerdere klachten. Zo is de EU bezig met een onderzoek naar oneerlijke concurrentie van Apple na een klacht van Spotify.

Wozniak verliet Apple al in 1985 maar geeft nog regelmatig zijn mening over de strategie van het techbedrijf. In februari zei hij dat hij bang is dat Apple te laat is met het ontwikkelen van opvouwbare schermen.

Lees meer over Apple: