ANALYSE – Apple heeft een computermonitor gepresenteerd van 5.000 dollar die geen standaard heeft. De standaard kost nog eens 1.000 dollar extra.

Hij ziet er op zich prima uit, maar is verder niks bijzonders. Hij is niet gemaakt van koolstofvezel of afgezet met juwelen of iets dergelijks, maar het is gewoon wat het is: een standaard voor een computermonitor.

Mac Pro Display XDR

Foto: De nieuwe Pro Display XDR van Apple van 5.000 dollar. Bron: Apple

Sommige mensen zijn erg boos dat Apple 1.000 dollar vraagt voor een standaard, hetzelfde bedrag als een nieuwe iPhone XS en niet heel veel minder dan het nieuwe instapmodel van de MacBook.

Een kop van een techblog vat alle reacties mooi samen: “Een standaard van $999 geeft precies aan wat er tegenwoordig allemaal mis is met Apple”

Tijdens de Worldwide Developers Conference 2019 waarop de standaard werd aangekondigd was in de zaal een duidelijk afkeurende reactie hoorbaar op de hoge prijs:

En ja, natuurlijk is 1.000 dollar een hoop geld voor een standaard van een computermonitor. Het is uiteindelijk niks meer dan een stuk metaal dat een scherm overeind houdt.

Bovendien zien mensen een standaard voor een monitor, net als die van een tv, als integraal onderdeel van de monitor of tv zelf. De standaard is dus niet alleen duur, maar veel mensen verwachten ook dat die is inbegrepen bij de prijs.

En dat wakkert het gevoel aan dat veel mensen toch al hebben over Apple: Het bedrijf vraagt veel geld voor heel normale dingen en voor extraatjes als een snellader voor de iPhone.

Maar in dit specifieke geval is daar niet echt sprake van.

iPhone 7 headphone dongle

Foto: iPhone-bezitters klagen over de prijs die Apple rekent voor de dongel voor de telefoon. Bron: Hollis Johnson/Business Insider

"In de praktijk hebben veel mensen die dit soort monitoren gebruiken al een standaard", stelt de populaire techvlogger Marques "MKBHD" Brownlee in zijn laatste video. "Als zij een nieuwe monitor kopen, halen ze de oude uit de standaard en doen ze de nieuwe er in."

Dat is een goed punt dat wordt vergeten bij alle woede over de prijs van 1.000 dollar die Apple vraagt voor een nieuwe standaard.

Brownlee gaat verder: "De meeste mensen zien een monitor en standaard als een geheel. Daar had Apple vanuit moeten gaan door te zeggen dat de monitor 6.000 dollar kost en dat je 1.000 dollar korting krijgt als je hem zonder standaard wil."

Wat ook niet buiten beschouwen mag worden gelaten, is dat de Mac Pro-lijn nicheproducten zijn, met nicheklanten die een nichebudget in hun achterhoofd hebben. De monitor van 6000 dollar is voor hen waarschijnlijk niet heel duur en goedkoper dan de concurrentie biedt.

De Pro Display XDR en zijn standaard werden echter gepresenteerd voor een breder publiek wiens reactie niet per se exemplarisch is voor de doelgroep van het scherm.

Bekijk hier de hele video waarin Brownlee zijn redenering uiteen zet:

LEES OOK: 18 kleine designtrucs die laten zien hoezeer Apple gefixeerd is op details