• De jaarlijkse ranglijst van de website Global Firepower vergelijkt de militaire kracht van legers in 145 landen.
  • Op de ranglijst van 2023 bezet de VS traditioneel de eerste plaats, maar Rusland is nog altijd nummer twee, ondanks de grote verliezen in de oorlog in Oekraïne.
  • Het Oekraïense leger maakt een flinke sprong omhoog op de ranglijst.
  • Lees ook: Waarom Poetin oppermachtig blijft, ondanks falen in Oekraïne

Jaarlijks publiceert de website Global Firepower een ranglijst over de militaire kracht van legers in 145 landen. Op de Military Strength Ranking van 2023 staat de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk, bovenaan.

De ranglijst kijkt naar factoren zoals de beschikbare hoeveelheid militair materieel van een leger, het aantal manschappen, de financiering van het leger en geografische factoren. Alles bij elkaar levert een mix van 60 factoren een bepaalde indexscore op.

Kijk je naar Europa, dan staat Rusland bovenaan met een tweede positie op de ranglijst, na de VS. Dit ondanks de grote moeilijkheden die het Russische leger ondervindt in de oorlog in Oekraïne. Na Rusland wordt de Britse krijgsmacht gezien als het sterkste leger in Europa, met een vijfde positie op de ranglijst.

Hierop volgen wat Europa betreft Frankrijk (positie 9 op de ranglijst), Italië (nummer 10 op de ranglijst), Turkije (half Europees, nummer 11 op de ranglijst) en Oekraïne (nummer 15 op de ranglijst).

Het Duitse leger geldt als relatief zwak vergeleken met andere, grote Europese landen en bezet plaats 25 op de ranglijst, terwijl Nederland terug te vinden is op plaats 39.

Bekijk de slideshow hieronder met de 25 sterkste legers ter wereld. Hoe lager de indexscore, dus hoe dichter bij nul, des te sterker het leger.

De 25 sterkste legers ter wereld in 2023

LEES OOK: Dit doet de oorlog in Oekraïne met de defensie-uitgaven in Europa: Nederland stijgt 8 plaatsen op ranglijst van de NAVO