Rusland “heeft er nog nooit zo krachteloos uitgezien”, zei een defensiespecialist deze week tegen Sky News, nadat Oekraïne een aantal hypersonische Kinzjal-raketten van Rusland uit de lucht had geschoten.

Fabian Hoffmann, onderzoeker bij de geopolitieke denktank Oslo Nuclear Project, zei in het interview tegen het Britse Sky News dat legers die in de aanval zijn over het algemeen geacht worden in het voordeel te zijn als het gaat om het lanceren van raketten. Maar in deze oorlog lijkt de “balans tussen offensief en defensief juist omgekeerd.

“Dit is werkelijk een opmerkelijke ontwikkeling”, stelde Hoffman met betrekking tot de langdurige en bloedige invasie van Oekraïne.

Oekraïense functionarissen beweerden de afgelopen weken dat het land meerdere Russische Kinzjal-raketten uit de lucht had geschoten met de Amerikaanse Patriot luchtverdedigingssysteem, dat ook door Nederland is geleverd.

De Russische president Vladimir Poetin pochte altijd dat deze raketten "onverslaanbaar" waren. Volgens het Britse Ministerie van Defensie is de kwetsbaarheid van de Kinzjal-raketten een gênante verrassing voor de Russen.

Rusland beweerde eerder deze week dat het een Patriot-systeem in de buurt van Kyiv had uitgeschakeld, maar Oekraïne ontkende dit.

Rusland verliest slagkracht met aanvalswapens voor lange afstand

Defensiespecialist Hoffmann denkt dat de militaire positie van Rusland alleen nog maar zwakker kan worden, omdat het land zijn hele arsenaal aan wapens heeft ingezet (uitgezonderd kernwapens), zei de specialist tegen Sky.

"Rusland lijkt ook haar voordeel op het gebied van aanvalswapens voor de lange afstand te hebben verloren. De raketten van Rusland worden massaal onderschept, terwijl Oekraïne met de Britse Storm Shadow kruisraketten eindelijk ook de mogelijkheid heeft om de Russen over een lange afstand te raken." 

Meer in het algemeen, gelet op recente successen van Oekraïne op het slagveld en de extra hulp van de internationale bondgenoten, lijkt Rusland "zwakker dan ooit" ook omdat "het winteroffensief faliekant is mislukt", aldus de expert. 

Op Twitter gaf Hoffman een uitgebreidere duiding over zijn beweringen rond de Russische raketten en de Oekraïense defensiesystemen. "Voor de oorlog zou ik hebben verwacht dat zo'n aanval met raketten uit verschillende richtingen voor de verdediger desastreus zou zijn, ook met Patriot-systeem. Het feit dat Oekraïne in staat is zich te verdedigen tegen zo'n aanval is - naar mijn mening - verbazingwekkend, of het percentage neergehaalde raketten nu 90 procent of 100 procent is", schreef Hoffman.

Rusland claimt inname Bachmoet

Intussen lijkt de maandenlange, bloedige strijd om het Oost-Oekraïense stadje Bachmoet min of meer in het voordeel van Rusland beslecht. Bachmoet geldt strategisch gezien niet als heel belangrijk, maar heeft voor beide strijdende partijen een hoge symbolische waarde.

Het Russische huurlingenleger Wagner Groep, dat een belangrijke rol speelt bij de strijd om Bachmoet, verklaarde zaterdagmiddag dat de stad volledig in Russische handen is gevallen. De inname werd daarna snel ontkend door de Oekraïense autoriteiten. Later verklaarde ook het Russische ministerie van Defensie dat Bachmoet compleet was ingenomen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de val van Bachmoet niet bevestigd, meldde zijn woordvoerder zondag. De verduidelijking kwam nadat Zelensky bij de G7-top in Japan werd gevraagd naar Bachmoet. De president leek in eerste instantie te bevestigen dat de stad volledig in Russische handen is gevallen.

"Ik denk het niet", zei Zelensky toen een journalist hem vroeg naar de Oekraïense controle over de stad. Ook zei de verslaggever dat "de Russen zeggen dat ze Bachmoet hebben ingenomen". Zelensky zou op die laatste uitspraak hebben gereageerd, aldus de zegsman kort na de uitspraken van de president.

"Vandaag is Bachmoet alleen in onze harten", vertelde Zelensky. De president sprak van een "tragedie". De verlaten stad in het oosten van Oekraïne, waar voor de Russische invasie ongeveer 70.000 mensen woonden, ligt in puin door de hevige strijd.

LEES OOK: Rusland verliest zijn status als politieke grootmacht en dat biedt extra kansen voor China, volgens rapport van denktank