Tijdens de cryptohype van 2021 werd er wild gestrooide met de optimistische voorspellingen over de koers van de bitcoin. Die bleef eind dat jaar uiteindelijk steken op een niveau van zo’n 65.000 dollar, om afgelopen jaar een diepe val te maken.

Dit jaar is de bitcoin weer aardig opgekrabbeld tot een niveau van iets meer dan 30.000 dollar en dat voedt ook weer de voorspellingen over een sterkere stijging.

Analisten van de bank Standard Chartered stellen in een recent rapport dat de koers van de bitcoin eind volgend jaar zal zijn gestegen tot 120.000 dollar. In april voorspelden analisten van de Britse bank al dat de digitale munt tegen het einde van 2024 een waarde van 100.000 dollar zou kunnen bereiken. De grootste cryptomunt ter wereld wordt momenteel verhandeld voor ongeveer 30.500 dollar.

De verdere verhoging van de koersprognose is gebaseerd op de verwachte impact die de hogere winstgevendheid van de zogeheten miners zal hebben op het aanbod van bitcoins op de markt.

Miners zijn bedrijven die met supercomputers transacties op het netwerk van de bitcoin (de blockchain) goedkeuren. In ruil daarvoor kunnen ze nieuwe bitcoins ontvangen.

Miners verdienen mede geld door de toegekende nieuwe bitcoins op de markt te verkopen. Wanneer de koers van de bitcoin hoog is, kunnen deze bedrijven makkelijker hun kosten dekken en hoeven ze minder bitcoins op de markt te verkopen.

Door de cryptomunt vast te houden neemt het aanbod op de markt echter af en dat drijft de prijs verder omhoog, zo denkt Standard Chartered.

Optimistische prognose bitcoin

Tegen het einde van dit jaar zal de bitcoin volgens de Britse bank daardoor stijgen tot 50.000 dollar en vervolgens de opmars verder voortzetten tot 120.000 dollar eind 2024.

"Tegen de recente koersen hebben de miners 100 procent van hun nieuwe bitcoins verkocht. Bij een prijs van 50.000 dollar denken we dat ze nog maar 20 tot 30 procent van hun nieuwe munten zullen verkopen", schreef de bank in een rapport.

Het aanbod van nieuwe bitcoins wordt volgens de Britse bank in 2024 verder gedrukt doordat de beloning die de miners ontvangen voor hun werk wordt gehalveerd. Die halvering vindt elke vier jaar plaats en gaat net zo lang door totdat de beloning uiteindelijk op nul uitkomt. Op dat moment is namelijk het maximale aanbod van 21 miljoen bitcoins bereikt en komen er geen nieuwe bitcoins meer bij.

Er worden wel vaker extreme prognoses gedaan voor de bitcoin. Een van de meest optimistische is die van Cathie Wood. De oprichter en baas van investeringsbedrijf Ark Invest verwacht dat de cryptomunt in 2030 een waarde van 1 miljoen dollar zal bereiken.

Ook zijn er genoeg tegenstanders, onder wie Charlie Munger, de zakenpartner van superbelegger Warren Buffett, die stelt dat cryptovaluta zoals de bitcoin in essentie nutteloos zijn.

LEES OOK: De bitcoin heeft nog altijd de potentie om een revolutie te ontketenen in de financiële industrie, zegt de baas van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld