Wie op zoek is naar contant geld, moet steeds vaker z’n best doen. De afgelopen jaren zijn er door banken opnieuw honderden geldautomaten gesloten. Bij de overgebleven flappentappen gelden krappere openingstijden.

In Nederland zijn nog 4.916 geldautomaten, zo tekent de NOS op uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Dat zijn er 879 minder dan een jaar eerder. Vijf jaar geleden waren er nog meer dan 8.000 geldautomaten.

Daarnaast zijn de openingstijden van geldautomaten dus ingeperkt. Tussen 23.00 uur en 06.00 uur zijn de meeste automaten uitgeschakeld. Deze maatregel werd eind 2020 ingevoerd tegen het stijgende aantal plofkraken. Inmiddels is dit de norm. Alleen in uitgaansgebieden valt nog tot 02.00 uur geld te pinnen.

Hoewel het aantal geldautomaten afneemt, zullen ze niet gauw compleet uit het straatbeeld verdwijnen. In Nederland geldt de norm dat iedere Nederlander binnen een straal van 5 kilometer een geldautomaat moet hebben. Dat is afgesproken tussen maatschappelijke organisaties zoals de Consumentenbond en Geldmaat, de partij die de exploitatie van geldautomaten heeft overgenomen van de banken.

Op plekken waar het lastig is om een geschikte locatie voor een geldautomaat te vinden, experimenteert Geldmaat met eigen 'winkels'. Momenteel zijn deze met camera's bewaakte flappentapstations al te vinden in Amsterdam, Rotterdam en Deventer. Tegen het eind van het jaar moet Nederland zo'n 15 Geldmaatwinkels tellen.

Steden met veel en weinig geldautomaten

Er bestaan overigens grote verschillen tussen steden wat betreft het aantal geldautomaten, concludeerden onderzoekers van spaarplatform Raisin. Zo heeft Hoofddorp het minste aantal geldautomaten per 100.000 volwassen inwoners. Slechts 9 om precies te zijn.

Op basis van meerdere berekende factoren is Hoofddorp dan ook koploper op het gebied van betalen zonder contant geld.

In Arnhem en Enschede hebben mensen minder moeite met het vinden van een geldautomaat. Samen met Maastricht zijn dit de plaatsen waar je het makkelijkst met contant geld kunt betalen.

LEES OOK: Klanten moeten ervan uit kunnen gaan dat ze in een winkel contant kunnen betalen, vindt De Nederlandsche Bank