Door de coronapandemie lijkt betalen met contant geld eerder dan verwacht een randverschijnsel te worden. Tijdens de pandemie zijn we in versneld tempo contactloos en dus ook cashloos gaan betalen. Daarnaast verdwijnen er steeds meer geldautomaten en vragen meer en meer banken een bijdrage voor het opnemen van contant geld.

Als deze trend zich voortzet verwachten onderzoekers van spaarplatform Raisin dat Nederland volledig cashloos is voor 2029. Dat is zo’n 2 jaar en 7 maanden eerder dan aanvankelijk gedacht werd.

Daarmee staat Nederland op de tweede plaats van eurolanden die het verst gevorderd zijn met een cashloze samenleving. Alleen de Finnen zouden nog sneller afscheid kunnen nemen van contant geld.

Het tegenovergestelde is waar in de zuidelijk gelegen landen van Europa. Daar wordt nog heel veel met contant geld betaald en kan het ook op heel veel plekken uit de muur gehaald worden.

In Spanje werd in 2019 66 procent van alle transacties met contant geld betaald, In Cyprus was dat in hetzelfde jaar zelfs nog 73 procent. Opvallend is ook dat 32 procent van de Cyprioten van 15 jaar of ouder nog geen pinpas heeft.

Steden met veel en weinig pinautomaten: Hoofddorp versus Arnhem

Maar binnen de landsgrenzen zijn de verschillen ook erg groot. Zo heeft Hoofddorp bijvoorbeeld het minste aantal geldautomaten per 100.000 volwassen inwoners. Slechts 9 om precies te zijn.

Op basis van meerdere berekende factoren is Hoofddorp dan ook koploper op het gebied van betalen zonder contant geld.

In Arnhem en Enschede hebben mensen minder moeite met het vinden van een geldautomaat. Samen met Maastricht vormen dit de plaatsen waar je het makkelijkst met contant geld kunt betalen.

De kans dat landen volledig van contant betalen afstappen, is echter niet zo heel groot. Er zullen altijd mensen afhankelijk blijven van contant geld. In Nederland zou dat gaan om zo'n 15 procent van de bevolking.

Daarnaast zijn er zowel voor- als nadelen te bedenken bij de overstap naar een samenleving zonder contant geld. Denk hierbij aan minder kans op diefstal, maar ook de gevoeligheid voor technische storingen.

En die geldautomaten zullen voorlopig ook nog niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. In Nederland geldt de Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) norm die ervoor zorgt dat iedere Nederlander binnen een straal van 5 kilometer een geldmaat moet hebben.

Welke steden betalen het meest cashloos. Bron: Raisin.nl
Welke steden betalen het meest cashloos. Bron: Raisin.nl

LEES OOK: Nieuwe eurobiljetten: hoe krijg je een ontwerp dat niet leidt tot ‘nationalistische’ rivaliteit tussen eurolanden?