Wie een vliegreis naar een grote stad wil maken, doet er verstandig aan om vliegtickets met elkaar te vergelijken. Een dag eerder of juist later vertrekken kan soms honderden euro’s per ticket schelen.

Maar het maakt ook uit vanaf welke luchthaven je vertrekt. Business Insider vergeleek de prijzen voor vliegreizen naar zeven grote steden met vertrek vanaf Schiphol en andere luchthavens binnen een straal van 250 kilometer vanaf de grens.

We namen alleen rechtstreekse vluchten onder de loep. Vluchten die in het holst van de nacht vertrekken of aankomen, hebben we buiten beschouwing gelaten.

Wat blijkt? De prijsverschillen zijn soms enorm. In sommige gevallen ben je bijna dubbel zo duur uit als je vanaf Schiphol vertrekt. Zelfs na aftrek van extra reis- en parkeerkosten, loont het soms om uit te wijken naar een ander vliegveld.

Lees ook: Dit kost parkeren in de lente op 16 vliegvelden in Europa: 8 dagen duurder in Eindhoven dan Schiphol

Last minute stedentrips in de meivakantie

De meivakantie is begonnen. Bij veel Nederlanders staan de lange rijen tot buiten de vertrekhal op Schiphol van vorig jaar nog haarscherp op het netvlies. De luchthaven had ervoor gewaarschuwd dat het dit jaar opnieuw druk zou kunnen worden, maar het lijkt vooralsnog mee te vallen.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan uitwijken naar een andere luchthaven. Maar ook financieel kan dit een slimme keuze zijn.

New York: vliegen vanaf Brussel is een stuk voordeliger

Stel dat je op zaterdag 29 april naar New York wil reizen voor een volle week in de Big Apple, dan moet je 908 euro betalen voor een retourticket vanaf Schiphol. Voor twee personen ben je dan dus 1.816 euro kwijt.

Kies je ervoor om vanaf Zaventem in Brussel te vertrekken, dan moet je 727 euro neertellen, ofwel 1.454 euro voor twee personen. Vliegen vanaf Brussel scheelt dus 362 euro als je met z'n tweetjes op vakantie gaat.

Het maakt wel uit op welke dag je reist. Vertrek je een dag eerder (vrijdag 28 april) en keer je ook een dag eerder terug (5 mei in plaats van 6 mei), dan is reizen vanaf Zaventem plotseling een stuk duurder: ruim 1.329 euro per persoon, tegen 800 euro vanaf Schiphol. In dat geval kun je beter vanaf Schiphol reizen: dat scheelt meer dan 1.000 euro voor twee personen.

We keken ook naar twee Europese steden: Barcelona en Rome, voor een stedentrip van 29 april tot en met 5 mei.

Barcelona: ook hier is Brussel het voordeligst

Ook voor een reisje naar Barcelona kun je het best via onze zuiderburen vliegen. Dit kost 267 euro per persoon. Hierna volgt Düsseldorf (357 euro).

Reizen vanaf Schiphol kost je 400 euro per persoon: maar liefst 133 euro meer dan het goedkoopste ticket. Voor twee personen komt het prijsverschil daarmee uit op 266 euro, een flink bedrag.

Rome: bespaar ruim €200 per ticket door vanaf Keulen te vliegen

Voor een stedentrip naar Rome heb je vier opties binnen een straal van 250 kilometer. Reizen vanaf Schiphol is met afstand het duurst: 510 euro per persoon, ofwel 1.010 euro voor twee personen. De ticketkosten vanaf Eindhoven (468 euro) en Brussel (458 euro) liggen daar enigszins bij in de buurt.

Hier blijkt Keulen een zeer aantrekkelijke optie: hier ben je 295 euro per persoon kwijt. Een snelle rekensom leert dat je maar liefst 420 euro kunt besparen door vanaf deze Duitse stad te vliegen. Er is ook een ticket voor 185 euro per persoon beschikbaar, mits je het geen probleem vindt om rond middernacht in Keulen terug te keren.

Stedentrips in de zomervakantie

Voor de zomervakantie hebben we de ticketprijzen voor zeven steden bekeken: vijf Europese steden en twee steden een stuk verder weg (New York en Dubai).

Voor de Europese steden vergeleken we de kosten voor vertrek op 15 juli en terugkomst op 20 juli. Voor New York en Dubai zijn we vanwege de langere reistijd uitgaan van een volle week vakantie, van 15 juli tot en met 22 juli.

Praag: klein prijsverschil

Een vlucht naar Praag is relatief goedkoop. Hierdoor loont het niet de moeite om vanaf een andere luchthaven te vertrekken, tenzij je dichtbij Duitsland woont. Düsseldorf is het goedkoopst: 117 euro. Daarna volgt Schiphol: 140 euro. Reizen vanaf Brussel is het duurst: 176 euro.

Lissabon: Schiphol is de beste optie

Schiphol is niet altijd de duurste optie, zo blijkt. Is de reisbestemming Lissabon, kies dan voor onze nationale luchthaven. Hier betaal je 255 euro per retourticket, tegen 250 euro voor een vlucht vanaf Brussel en 331 euro vanaf Düsseldorf.

Stockholm: ook hier is Schiphol het voordeligst

Ook voor een stedentrip naar Stockholm kun je het best boarden op Schiphol. Een retourticket kost daar 177 euro, terwijl je voor een vlucht vanaf Düsseldorf 222 euro per persoon moet neertellen. Je bespaart dus 45 euro als je de keuze maakt voor Schiphol.

... en dat geldt ook voor Athene

Wil je de Akropolis in Athene bezoeken, kies dan eveneens voor Schiphol. Je betaalt dan 343 euro per persoon. Brussel is iets voordeliger (312 euro), maar de reiskosten wegen niet op tegen het prijsverschil. Reizen vanaf Düsseldorf kost je 352 euro en vanaf Eindhoven moet je maar liefst 455 euro per persoon neertellen.

Barcelona: bijna dubbel zo goedkoop vanaf Brussel

Voor een reis naar Barcelona, de stad van Gaudí, ben je juist wél een dief van je eigen portemonnee als je ervoor kiest om via Schiphol te vliegen. Je moet dan 261 euro per persoon neertellen, ofwel 522 euro met z’n tweeën.

Een ticket vanaf Zaventem is aanzienlijk voordeliger: 114 euro per persoon, ofwel 228 euro voor twee personen. Het prijsverschil voor twee personen komt daarmee uit op maar liefst 294 euro.

Ook na aftrek van reis- en parkeerkosten (zie verderop) ben je vanaf België nog altijd een stuk voordeliger uit. Eindhoven en Rotterdam zijn iets duurder dan Schiphol. Dit is alleen een optie als je daar dichter in de buurt woont.

Rome: bespaar de helft als je vanaf Dortmund reist

Ook voor een trip naar Rome loont het de moeite om Schiphol te mijden. Van vijf onderzochte luchthavens is deze met afstand het duurst. Dit zijn de ticketprijzen:

 • Dortmund: 146 euro
 • Brussel: 163 euro
 • Eindhoven: 194 euro
 • Düsseldorf: 272 euro
 • Schiphol: 305 euro

Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste tickets voor twee personen bedraagt maar liefst 318 euro. Een ticket vanaf Schiphol is dus dubbel zo duur als een kaartje vanaf Dortmund. Dat is snel verdiend.

New York: Schiphol het goedkoopst

In tegenstelling tot de meivakantie, ben je voor New York bij vertrek op 15 juli het voordeligst uit als je vanaf Schiphol reist. Je betaalt dan 692 euro per persoon, tegen 814 euro voor vertrek vanaf Brussel: een verschil van 244 euro voor twee personen.

Dubai: bespaar honderden euro’s als je vanaf Duitsland vertrekt

Grote prijsverschillen zien we ook voor reizen naar Dubai. Hier ben je met afstand het voordeligst uit als je vanaf Duitsland reist. Vanaf Dortmund kost dit 564 euro per persoon en vanaf Düsseldorf 572 euro per persoon.

Kies je voor Schiphol, dan moet je 793 euro per ticket betalen: 221 tot 229 euro meer dan wanneer je in Duitsland instapt. Voor twee personen scheelt dat zo’n 450 euro.

Voer wel een correctie in voor extra reis- en parkeerkosten

Als je uitwijkt naar een andere luchthaven, komen er nog wel extra kosten bij: je maakt misschien meer autokilometers (afhankelijk van waar je woont) en bent ook parkeerkosten verschuldigd als je met de auto gaat.

Voor een eerlijke prijsvergelijking moet je deze kosten afzetten tegen de kosten die je maakt als je kiest voor Schiphol.

Dit zijn de kosten voor vertrek vanaf Brussel

Stel dat je in Amsterdam woont en volgende week vanaf Brussel naar New York wil vliegen. Rijd je zelf, dan moet je rekenen op 70 euro aan benzinekosten en zo’n 60 euro aan parkeerkosten. In totaal is dat dus 130 euro voor twee personen.

Laat je je door iemand wegbrengen en ophalen, dan ben je ongeveer 140 euro kwijt aan benzine. Reis je per trein, dan ben je een vergelijkbaar bedrag kwijt. Je bent geen parkeerkosten verschuldigd, maar wel twee retourtickets voor in totaal circa 140 euro.

Kies je voor Schiphol, dan ben je vanaf Amsterdam ongeveer 8 euro kwijt aan benzine voor de heen- en terugreis en 50 euro aan parkeerkosten: in totaal dus 58 euro. Laat je je wegbrengen, dan moet je rekenen op ongeveer 16 euro aan reiskosten. Je kunt ook met de trein gaan: dit kost ongeveer 10 euro.

Zetten we deze bedragen tegen elkaar af, dan ben je ook na aftrek van extra reiskosten vaak nog aanzienlijk voordeliger uit als je vanaf Brussel gaat vliegen.

... en vanaf Keulen, Dortmund en Düsseldorf

Vertrek je vanaf Keulen, dan moet je vanaf Amsterdam rekenen op circa 170 euro bijkomende kosten voor twee personen als je zelf rijdt (80 euro) en je auto parkeert (90 euro voor vijf dagen). Laat je je wegbrengen, dan kost het vervoer ongeveer 160 euro.

Voor een reis vanaf Dortmund ben je ongeveer 100 euro kwijt aan benzine- en parkeerkosten. Je weg laten brengen is duurder: ongeveer 150 euro.

De kosten voor Düsseldorf zijn vergelijkbaar: circa 110 euro voor benzine (70 euro) en parkeren (45 euro). En 140 euro als iemand je wegbrengt.

Woon je dichter bij de grens, dan zijn de benzinekosten een stuk lager. Vanaf Nijmegen scheelt dat ruim 20 euro. In dat geval is de keuze soms nóg sneller gemaakt.

7 andere slimme bespaartips als je vliegt

Het is verstandig om bij het boeken van een ticket niet alleen te kijken naar de luchthaven van vertrek. Ook op andere vlakken zijn flinke kosten te besparen. Voorwaarde is wel dat je je flexibel opstelt. Zo ben je vaak voordeliger uit als je:

 • Niet op zaterdag vliegt, maar op vrijdag of maandag.
 • In het laagseizoen vliegt.
 • Kiest voor een vlucht in de nacht of vroege ochtend (tenzij je extra moet betalen voor een taxi).
 • Heel vroeg of juist last-minute boekt.
 • Bereid bent om over te stappen.
 • Geen ruimbagage meeneemt.
 • Kiest voor een minder bekende stad.

Lees meer over voordelige stedentrips: