Wie de auto op het vliegveld wil parkeren is in 2023 duurder uit, blijkt uit gegevens van Vliegveldinfo.nl.

Drie of acht dagen parkeren kost bij het gros van de veel bezochte vliegvelden door Nederlanders en Belgen meer dan vorig jaar.

Een weekend parkeren in Eindhoven is nu bijna even duur als op Schiphol. En een week parkeren is in Eindhoven duurder dan in Amsterdam.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste luchthavens ter wereld in 2023, volgens passagiers – Schiphol zit er niet bij

Vakantiegangers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met hogere parkeerprijzen op luchthavens. In de komende mei- en zomervakantie zijn de kosten voor een weekend en een week parkeren namelijk fors verhoogd in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven.

Een week of acht dagen parkeren op een vliegveld kost nu gemiddeld 75 euro. Dat is 10 euro, ofwel 15,5 procent, meer dan in 2022. Ook de kosten voor een weekend of drie dagen parkeren stegen aanzienlijk. Een weekend parkeren op een officiële parkeerplaats van de luchthaven kost nu gemiddeld 50 euro. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van 2022.

Op elf van de zestien onderzochte vliegvelden zijn de kosten gestegen. Opvallend is de grote prijsstijging voor een week parkeren op de drukke vliegvelden Brussels Airport, Charleroi Airport, Düsseldorf Airport, Eindhoven Airport en Keulen Bonn Airport. Op die luchthavens zijn de parkeertarieven verhoogd met 31 procent tot 55 procent.

Vliegveldinfo heeft de parkeertarieven voor drie en acht dagen in 2023 op de verschillende luchthavens op een rij gezet. De onderstaande tabel toont de prijzen voor drie dagen parkeren.

Bron: Vliegveldinfo
Bron: Vliegveldinfo

Te zien is dat het gros van de vliegvelden de prijzen heeft verhoogd. Bij Eindhoven Airport en Schiphol gaat het om rond de 8 euro meer voor drie dagen. Opvallend is Rotterdam The Hague Airport, waar drie dagen parkeren maar liefst 28 euro duurder is. Met 71 euro is drie dagen parkeren in Rotterdam bijna even duur als op Schiphol, terwijl er vorig jaar nog een verschil van een paar tientjes was tussen de twee vliegvelden.

De gemiddelde prijs voor een weekend parkeren op een vliegveld in Nederland bedraagt 50 euro. Dat is iets meer dan in België (46 euro) en iets minder dan in Duitsland (54 euro).

De onderstaande tabel van Vliegveldinfo.nl toont de prijzen voor een week parkeren.

Bron: Vliegveldinfo.nl
Bron: Vliegveldinfo.nl

In de tabel voor een acht dagen parkeren valt op dat een aantal vliegvelden het parkeertarief met dubbele cijfers hebben opgeschroefd, waaronder Eindhoven Airport waar een week parkeren nu bijna 97 euro kost. Daarmee is dit vliegveld duurder dan Schiphol en Rotterdam The Hague Airport, waar een week parkeren rond de 80 euro kost.

De gemiddelde prijs voor een week parkeren in Nederland is 74 euro, bij de zuiderburen bedragen de kosten 94 euro en bij de oosterburen is een week parkeren het goedkoopst met 60 euro.

"Parkeren is duur op de vliegvelden van Schiphol Group", zegt Guus Wantia, eigenaar van Vliegveldinfo.nl. Hij raadt reizigers aan om met het openbaar vervoer naar de luchthavens te gaan of om zo vroeg mogelijk een parkeerplek te reserveren. "Enkele maanden voor vertrek reserveren is aanmerkelijk goedkoper dan enkele weken of dagen voor vertrek", aldus Wantia.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste luchthavens ter wereld in 2023, volgens passagiers – Schiphol zit er niet bij