Vrouwelijke ondernemers krijgen veel minder investeringen dan mannelijke, maar een groep Nederlandse investeerders wil daar verandering in brengen.

De fondsen investeren volgens het Financieele Dagblad vanaf nu alleen in bedrijven waarvan het bestuur voor minimaal 35 procent uit vrouwen bestaat. Ook de oprichters van de bedrijven moeten voor een “aanzienlijk” deel vrouwen zijn.

De maatregel is hard nodig volgens de 25 deelnemers, die naar schatting goed zijn voor 1,1 miljard euro aan durfkapitaal. De fondsen beheren ruim 1 miljard euro, een kwart van het totaal beheerde vermogen van Nederlandse durfinvesteerders.

Het initiatief, dat de naam FundRight krijgt, moet zorgen voor meer gelijkheid in de toegang tot financiering voor ondernemers. Betrokken investeerders, waaronder KPN Ventures, Hearst Netherlands en VOC Capital Partners, verwachten bovendien dat bedrijven met een diversere samenstelling ook beter presteren.

“Onze ambitie is stevig”, zegt initiatiefnemer Alexander Ribbink van investeerder Keen Venture Capital tegen het FD. “We hebben nog geen exacte cijfers over investeringen in vrouwelijke ondernemers, maar we weten wel dat onze sector ver onder de 35 procent zit. We geven onszelf drie jaar om het doel te bereiken.”

Uit onderzoek zou blijken dat van alle durfinvesteringen slechts 1,6 procent naar bedrijven gaat die zijn opgericht door vrouwen en 6,8 procent naar bedrijven met een gemengd bestuur. Dat aandeel moet worden opgekrikt tot een "aanzienlijk percentage", hebben de deelnemers eveneens afgesproken.