Het Amsterdamse techbedrijf Source.ag haalt 21 miljoen euro op bij investeerders, zo maakt het bedrijf donderdag bekend in een persbericht.

De startup levert software die telers door middel van artificial intelligence (AI) adviseert over hoe zij hun gewassen op de beste manier kunnen telen.

Het gaat om een zogeheten Serie A-ronde, die wordt geleid door de Belgische durfinvesteerder Astanor Ventures. Ook doet het Amerikaanse investeringshuis Acre Ventures mee, naast meerdere “toonaangevende Nederlandse telers”.

€33 miljoen in twee jaar

Source.ag wist in twee jaar tijd bijna 33 miljoen euro op te halen. Het bedrijf zal het kersverse groeigeld inzetten voor het lanceren van twee nieuwe producten.

Deze producten, Source Cultivate en Source Control, moeten het voor telers mogelijk maken "volledige seizoenen van gewasgroei te simuleren, afgestemd op specifieke genetica van de verschillende gewas variëteiten [sic]", met als gevolg dat gewassen effectiever geteeld moeten worden.

De startup richt zich nu nog vooral op de grootste groentesegmenten, zoals paprika en tomaat. Het bedrijf wil de financiering ook gebruiken om zijn kunstmatige intelligentie zo uit te breiden dat "meer soorten gewassen en landbouwmethoden kunnen worden ondersteund".

Het bedrijf werd in 2020 opgericht door ondernemers Rien Kamman en Ernst van Bruggen. Het bedrijf meldt dat het zijn afnemersbestand de afgelopen twaalf maanden heeft vertienvoudigd. Hoeveel bedrijven gebruikmaken van de software, zegt de startup er niet bij. Source.ag stelt zich nu ten doel om wereldwijd klanten te werven.

LEES OOK: Lampen van aspergeschillen en verpakkingen van tomatenstengels: tuinbouwers zitten vol circulaire ideeën, maar stuiten op juridische barrières