• Het aantal hypotheekaanvragen van starters op de huizenmarkt ligt in februari op het hoogste niveau sinds 2020, meldt financieel intermediair De Hypotheekshop.
  • Starters willen vaker verhuizen naar kleinere gemeenten en ook vaker naar provincies buiten de Randstad.
  • De huizenprijzen stijgen ondertussen door.
  • Lees ook: Huizenprijs stijgt tussen 5% en 8% in 2024, verwacht ING

Het aantal hypotheekaanvragen van starters op de huizenmarkt is in februari op het hoogste niveau sinds begin 2020 beland. Dat komt naar voren uit cijfers van financieel intermediair De Hypotheekshop.

In maart 2020 zorgde de uitbraak van corona voor een sterke toename in hypotheekaanvragen van starters. Nu doet zich opnieuw zo’n piek voor.

Vergeleken met dezelfde periode in 2023 ligt het aantal aanvragen van starters begin dit jaar ongeveer 30 procent hoger. De aanvragen tonen een verschuiving vanuit de grote steden naar kleinere gemeenten, evenals een trend naar provincies buiten de Randstad.

Starters hebben meer kans op huizenmarkt

Het hoge aantal aanvragen van starters in de eerste twee maanden van dit jaar heeft volgens De Hypotheekshop onder meer te maken met ontwikkelingen bij de samenstelling van de bevolking.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de grootte van de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar al enkele jaren toeneemt. Toch bleef het aantal hypotheekaanvragen van starters tot voor kort stabiel. Door stijgende inkomens en een verminderde concurrentie van beleggers en doorstromers zijn er sinds kort meer kansen op de woningmarkt ontstaan voor deze groep, aldus De Hypotheekshop.

Hoewel starters er op de woningmarkt beter voor komen te staan, hebben zij - net als andere groepen kopers - last van de stijgende huizenprijzen.

ING Research gaat in een nieuwe raming uit van een gemiddelde stijging van de huizenprijs tussen de 5 en 8 procent in 2024. Eerder ging ING in haar basisscenario uit van een huizenprijsstijging van gemiddeld 4 procent in 2024.

Onderstaande grafiek toont dat bij de huizenverkoop het aandeel van woningen in de prijsklasse van 400.000 euro tot 600.000 euro (groene lijn) al ruim een jaar toeneemt. Ook worden er iets meer woningen van meer 600.000 euro gekocht, zo laat de stijging van de gele lijn zien.

De Hypotheekshop

Bij woningen met een waarde tot 400.000 euro (oranje en blauwe lijn in de grafiek) is juist sprake van een kleiner aandeel bij de huizenverkoop.

LEES OOK: Hypotheekrente voor 5 jaar vast in trek: deel huiseigenaren gokt op daling rente