• Minister Henk Staghouwer van Landbouw is maandag afgetreden, omdat hij zichzelf “niet de juiste persoon” vindt om leiding te geven aan de opgaven die er liggen.
  • De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die zijn ontslag heeft aangeboden.
  • Staghouwer lag sinds de presentatie van het omstreden ‘stikstofkaartje’ slecht bij de Tweede Kamer.
  • Lees ook: Remkes: halvering stikstofuitstoot in 2030 staat niet ter discussie

Landbouwminister Henk Staghouwer is opgestapt. De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die vertrekt. De koning heeft het ontslag inmiddels ingewilligd.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) neemt de taken van Staghouwer voorlopig over. Schouten was in het vorige kabinet minister van Landbouw.

Staghouwer lag al langer slecht bij de Tweede Kamer. Op de dag dat het veelbesproken ‘stikstofkaartje’ werd gepubliceerd, kwam de bewindsman niet met concrete maatregelen om boeren perspectief te geven voor de toekomst. Maandag kondigde Staghouwer aan dat de voorstellen, die de Kamer voor Prinsjesdag had geëist, langer op zich laten wachten. Staghouwer wilde de stikstofgesprekken tussen boeren en kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes afwachten.

Maandagavond gaf Staghouwer een statement op zijn ministerie, waarin hij benadrukte dat “boeren en vissers zekerheid nodig” hebben. De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. “Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben het afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben”, aldus Staghouwer.

"Ik wens mijn opvolger, samen met de toegewijde werknemers, alle succes toe", voegde de bewindsman toe. Hij wilde niet op vragen ingaan.

Rutte waardeert werk Staghouwer

Premier Mark Rutte heeft "veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet" als minister van Landbouw. "Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst", aldus Rutte.

Hoewel er over Staghouwer al langer twijfels leefden aan het Binnenhof, kwam zijn opstappen op maandag toch onverwacht. Eerder die dag kondigde de minister nog aan dat er een conceptafspraak met Brussel was gemaakt over de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren op het gebied van mest. Die positie wordt afgebouwd, maar er staat wel een vergoeding tegenover.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt van een "beroerde dag". Volgens hem heeft Staghouwer "alles gegeven om de pittige verantwoordelijkheid waar te maken" als minister van Landbouw. "In zijn verklaring bij zijn aftreden geeft hij aan dat hij zich steeds meer de vraag stelt of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook", aldus Segers.

LTO wil snel nieuwe minister

Het is cruciaal dat er snel een nieuwe minister van Landbouw wordt benoemd na het aftreden van Henk Staghouwer. De belangrijke dossiers in de sector vragen daarom, zegt landbouworganisatie LTO in een eerste reactie. LTO heeft "met respect kennisgenomen" van het besluit van Staghouwer.

Voorman Bart Kemp van de boerenactieclub Agractie Nederland zegt dat het vertrek van Staghouwer hem en zijn achterban verrast. "We kennen hem als een wat kleurloos persoon en hebben nog weinig concrete visie bij hem gezien. Hij stond ook voor een onmogelijke opgave, perspectief creëren tegen de marktwerking en internationale verdragen in. En dat in een tijd waarin steeds meer mensen grote moeite hebben de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen."

Over interim-minister Carola Schouten is Kemp duidelijk: "Schouten heeft nooit waarde gehecht aan een goede verstandhouding met de boeren. Tijdens haar bewindsperiode is de vertrouwenscrisis sterk toegenomen." Hij zegt erop te rekenen dat zij de post niet lang zal vervullen.

LEES OOK: Europese uitzondering voor Nederlandse boeren bij uitrijden mest verdwijnt in 2026