Studenten die voor de hoge stagevergoeding gaan, kunnen zich nog steeds het beste melden bij een werkgever in de advocatuur, al is de overheid bezig met een inhaalslag.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Magnet.me, een vacatureplatform voor studenten en young professionals dat sinds 2018 onderzoek naar doet stagevergoedingen.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie begin 2020 is de vraag naar stages sterk toegenomen. Volgens medeoprichter Laurens van Nues van Magnet.me beweegt het aantal stageplekken mee met de economie: afgelopen jaar een sterke daling, dit weer een fikse stijging.

Volgens het vacatureplatform staan er dit jaar maar liefst tweeënhalf keer zo veel stages op Magnet.me dan vorig jaar, een stijging die in elke branche zichtbaar is.

Best betaalde stageplekken: advocatuur, overheid, consultants

Maar waar vind je de beste betaalde stageplakken? Op sectorniveau de advocatuur nog altijd op de eerste plaats, met een gemiddelde stagevergoeding van 672 euro.

Daarna komt de overheid waar de stagevergoedingen dit jaar met ruim 4 procent stegen naar gemiddeld 632 euro. En op de derde plaats komen de consultants, die gemiddeld 614 euro bieden voor een stage.

Vooral Rijksoverheid gooit hoge ogen qua populariteit: niet alleen betaalt het Rijk veel, de aangeboden stages worden als "maatschappelijk relevant" ervaren. Dit heeft ze twee plekken hoger op de lijst gebracht.

Wel zijn de schommelingen in de vergoedingen bij de overheid wat hoger dan in de advocatuur. Waar advocaten vergoedingen tussen de 300 euro en 1.000 euro neertellen, kom je bij de overheid een variatie van 300 euro tot 1.350 euro tegen.

Dat overheid bereid is om een goed bedrag neer te leggen voor stagiaires is niet geheel onverwachts. Van Nues: “De afgelopen jaren zien we een continue stijging in de hoogte van de stagevergoedingen van de overheid. Daarnaast valt het ook op dat de overheid een van de weinige sectoren is die het aantal stages gedurende de pandemie op peil heeft kunnen houden.”

Van Nues: “Het is daarbij vooral de landelijke overheid die goed scoort. Naast dat ze veel betalen, bieden ze ook maatschappelijk relevante stages aan. Overheidsinstanties lijken mij daarmee voor veel studenten hele interessante werkgevers als het gaat om stages. ”

WerkenbijdeEU legt voor sommige stagiaires 1.350 euro neer, maar ook de Rijksoverheid en ministeries betalen bovengemiddeld hoge vergoedingen.

Top 10 best betaalde stages

Tot slot: wat zijn op individueel niveau de best betaalde stages? Daarvoor heeft Magnet.me een top 10 samengesteld. Die ziet er als volgt uit.

Dit jaar staat OTC Flow B.V., een softwareplatform voor het beheer van orderstromen, bovenaan met een stagevergoeding van 1.700 euro.

Bij consultant Andersson Elffers Felix, de nummer één van vorig jaar, ontvang je nog steeds een stagevergoeding van 1.650 euro. En ook de nummer drie is een consultant. Bij OC&C Strategy Consultants leggen ze een fikse 1.500 euro neer voor hun research stagiairs. 

LEES OOK: Een onderhandelcoach legt uit hoe je om salarisverhoging moet vragen