Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dreigt op te stappen als zijn voorstel om het Groninger gasveld te sluiten lange vertraging oploopt in de Eerste Kamer. “Dat ga ik politiek niet meemaken, dan vertrek ik”, zegt de demissionaire bewindsman in een debat met de Tweede Kamer, dat kort daarna even werd onderbroken omdat Vijlbrief volschoot.

Net als enkele Kamerleden eerder weerspreekt Vijlbrief de lezing van VVD-Kamerlid Silvio Erkens, die zei dat de senaatsfractie van zijn partij slechts aanvullende vragen wil stellen over het wetsvoorstel, voordat het wordt behandeld. Ook hij hoorde senator Caspar van den Berg een verband leggen met een wetsvoorstel over leveringszekerheid dat op zijn vroegst in 2025 van kracht wordt.

“Dat is een vertraging van één tot anderhalf jaar”, hield Vijlbrief de Kamer voor. Hij gaat ervan uit dat er sprake is van een misverstand en dat de senaat het voorstel alsnog snel wil behandelen. “Als hier een plan onder ligt, dan laten we willens en wetens de mensen in Groningen een jaar tot anderhalf jaar extra in onzekerheid zitten.”

Extra vragen is Vijlbrief naar eigen zeggen graag bereid te beantwoorden, al heeft hij er “al honderd beantwoord”. Maar hij benadrukt wel dat het politieke besluit om Groningers boven gas te stellen in de Tweede Kamer met overweldigende meerderheid (146 van de 150 stemmen) is aangenomen. “Het land wordt niet geregeerd door de Eerste Kamer.”

De leveringszekerheid van gas kan pas in het geding komen bij twee zeer koude winters op rij, benadrukt Vijlbrief. De kans daarop is volgens berekeningen van het KNMI "1 op 80.000". Hij blijft er dan ook bij dat het verantwoord is om het Groningenveld nog dit jaar helemaal te sluiten. En het is echt noodzakelijk voor de veiligheid van de Groningers, benadrukt hij nog maar eens.

VVD: stoppen gaswinning 'niet ter discussie'

Dat de gaswinning in Groningen stopt, staat wat de VVD betreft "niet ter discussie", verzekert Tweede Kamerlid Silvio Erkens tijdens een debat. Zijn partij nam dinsdag het initiatief om de behandeling in de Eerste Kamer van het wetsvoorstel dat de sluiting van het gasveld regelt, nog even uit te stellen.

De senaatsfractie van de VVD wil slechts een extra schriftelijke vragenronde houden, zegt Erkens. Die moet zorgen wegnemen die bij meerdere fracties in de Eerste Kamer leven over de leveringszekerheid van gas als het Groningenveld definitief dichtgaat.

Maar daar nemen niet alle partijen genoegen mee. Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks-PvdA vindt dat Erkens een "rookgordijn" optrekt. VVD-senator Caspar van den Berg legde bij zijn verzoek tot uitstel een verband met een wetsvoorstel over leveringszekerheid dat nog lang niet klaar is voor behandeling in de Tweede Kamer. Als dat wordt afgewacht, dreigt volgens Kröger maanden uitstel.

Tweede Kamer stemde al in met sluiting gasveld Groningen

De Tweede Kamer stemde onlangs met overweldigende meerderheid in met de definitieve sluiting van het Groningenveld. De gaswinning ligt al stil, maar het wachten is tot de boorputten definitief worden volgestort. Om alle onzekerheid weg te nemen, moet dat uiterlijk dit najaar gebeurd zijn, maar de Tweede Kamer drong aan op maximale spoed. Alleen FVD en JA21 stemden daartegen.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman zegt er slecht van te hebben geslapen dat de senaat nu alsnog op de rem trapt. "Ik heb vannacht zelfs gegoogeld: hoe kom je aan beton." Zij vindt het ook onbestaanbaar dat de PVV en BBB, partijen waarmee de VVD aan de formatietafel zit en die het verzoek tot uitstel in de senaat steunden, woensdag niet bij het debat in de Tweede Kamer zijn.

LEES OOK: Bij strenge winter kan Nederland makkelijk gas tekort komen, waarschuwt beheerder van gasnetwerk