Nederlandse huizenprijzen hebben afgelopen jaren record na record gebroken. Vergeleken met vorig jaar ligt de gemiddelde prijsstijging op 10,3 procent in het derde kwartaal van 2018.

Dat leren de cijfers van makelaarsclub NVM, die eerder deze maand werden gepubliceerd.

De huizenmarkt is echter bij uitstek een markt waar plaatselijke verschillen van groot belang zijn. Nederland telt nog enkele regio’s waar de huizenprijzen onder het niveau van 2008 liggen.

Huizenprijzen zijn tussen 2008 en 2013 immers fors gedaald, om daarna weer op te klimmen.

Niet iedereen is weer ‘boven water’

Veel koopwoningen kwamen in de crisisjaren ‘onder water’ te staan, waarbij de marktwaarde dus onder het niveau van de hypotheekschuld zakte. Maar zelfs nadat de gemiddelde huizenprijs deze zomer het piekniveau van 2008 heeft kunnen overtreffen, zijn lang niet alle huizenbezitters weer ‘boven water’.

Business Insider vergeleek historische transactieprijzen die bijgehouden worden door makelaarsvereniging NVM per regio.

In 8 regio's liggen de huizenprijzen nog altijd onder het niveau van het derde kwartaal van 2008. Wie daar tien jaar geleden een huis kocht, heeft hoogstwaarschijnlijk een woning die minder waard is dan tien jaar geleden.

Huizenprijzen: hoe zit het in jouw regio?

De NVM houdt huizenprijzen bij op kwartaalbasis. De kaart hieronder toont het verschil in huizenprijzen tussen het derde kwartaal van 2008, het vorige piekniveau, en het derde kwartaal van 2018. De NVM-regio Den Helder is bij gebrek aan vergelijkbare gegevens niet meegenomen.

In de licht- en donkerblauwe regio's liggen huizenprijzen gemiddeld boven het niveau van 2008. Alle andere regio's (in het rood) staan nog in de min. Beweeg met de muis over de regio's om de verschillen te bekijken.

 

Zoals je ziet zijn de huizenprijzen in Den Haag met bijna 43 procent gestegen ten opzichte van 2008. Ook Amsterdam is natuurlijk een uitschieter, met maar liefst een verschil van plus 67 procent.

Woon je in de regio Kop van Noord-Holland? Grote kans dat jouw woning in waarde gedaald is; de waarde in die regio is gedaald met gemiddeld ruim 5 procent.

LEES OOK: Je hypotheek oversluiten om nu te profiteren van de lage rente: 4 scenario’s die laten zien wanneer dit wel of niet voordelig is