Het begint een beetje gewoon te worden, maar blijft natuurlijk spectaculair: ook in het tweede kwartaal van dit jaar barstte de Nederlandse huizenmarkt uit z’n voegen. De gemiddelde prijsstijging lag op 10,4 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2017.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM.

De stijging van de huizenprijs in het tweede kwartaal is op jaarbasis nog wat forser dan in het eerste kwartaal, toen huizenprijzen gemiddeld met 9,7 procent stegen.

In de afgelopen drie maanden lag de gemiddelde transactieprijs op 288.000 euro. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een gemiddelde prijsstijging van 3,5 procent.

De achterliggende oorzaken blijven dezelfde. Verkrapping van het aanbod van koopwoningen, te weinig nieuwbouw, stijgende inkomens als gevolg van de aantrekkende economische groei en natuurlijk de extreem lage hypotheekrentes.

De turbo gaat er voorlopig nog niet af. Economen van ABN Amro hebben hun prognoses voor de gemiddelde stijging van de huizenprijs voor 2018 en 2019 fors begin deze maand verhoogd. Dit jaar worden huizen naar verwachting gemiddeld 8,5 procent duurder dan vorig jaar. Voor volgend jaar gaat ABN Amro uit van een prijsstijging van gemiddeld 7 procent.

Minder woning verkocht

Het aantal door NVM-makelaars verkochten woningen daalde in het tweede kwartaal van dit jaar stevig met 10,6 procent tot 38.604 stuks.

“De consument is de dupe, de starters voorop”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een toelichting. “Ik blijf daarom pleiten voor een versnelling en verhoging van de nieuwbouwproductie. "

Woningen staan inmiddels gemiddeld 45 dagen te koop en dat is 16 dagen minder dan een jaar geleden. “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest”, aldus Jaarsma.

Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en transactieprijs is gedaald tot 0,1 procent. Een derde van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.

De NVM houdt vast aan de verwachting voor 2018 dat de woningverkopen dalen met 7 tot 10 procent, terwijl prijzen gemiddeld met 8 tot 10 procent stijgen.

LEES OOK Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in het tweede kwartaal van 2018