Sparen loont niet meer. Banken hebben de spaarrente de afgelopen jaren steeds verder verlaagd. De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden is sinds 1 april nog maar 0,25 procent.

De hoogste variabele spaarrente is van LeasePlan Bank. Die had het tarief sinds april 2018 op 0,35 procent staan, maar daar is nu 0,1 procentpunt vanaf, zo blijkt uit gegevens van de site Spaarinformatie.nl.

Dit betekent dat de waarde van je spaargeld wegsmelt als sneeuw voor de zon.

Stel je hebt een bedrag van 70.000 euro overgehouden van een erfenis, de verkoop van je huis of hard werken en vlijtig sparen. Dit bedrag levert in een jaar dus maximaal 175 euro aan rente op.

Maar hier hou je niets van over als je aan het eind van het jaar weer belasting moet betalen. De belastingvrijstelling voor spaargeld in box 3 is immers maar 30.360 euro. Over het restant van grofweg 40.000 euro betaal je effectief 0,58 procent vermogensbelasting in box 3. Dat is 232 euro. Na een jaar sparen heb je dus geld verloren.

Bij de grote banken liggen de variabele spaarrentes voor vrij opneembare rekeningen overigens dicht bij de nul procent, dus het bovenstaande voorbeeld is nog rooskleurig.

Het wordt nog erger als je rekening houdt met de inflatie. Die was in maart 2,8 procent op jaarbasis.

Inflatie kan je zien als een negatieve rente op je spaargeld, want de prijzen zijn na een jaar een paar procent gestegen en je spaargeld niet. Kortom: inflatie holt de koopkracht van je geld uit.

Op een spaarrekening kan je op dit moment dus niet de koopkracht van je geld bewaren. Zelfs als je spaargeld 20 jaar vast zet, krijg je maximaal 1,8 procent rente per jaar.

Lees meer: