Elon Musk hoopt de sterren te bereiken – “om het bewustzijn buiten de aarde te verspreiden”. Daarvoor heeft de techondernemer een eigen ruimtevaartbedrijf opgezet; SpaceX.

SpaceX heeft onlangs plannen onthuld om naar Mars te gaan, want Musk is van plan die planeet bewoonbaar voor mensen te maken. Maar hierin heeft hij minstens één grote tegenstander: de veelgeprezen energiewetenschapper Vaclav Smil, die voornamelijk bekend is als de schrijver van tientallen boeken over diverse onderwerpen.

In de onlangs verschenen documentaire over Bill Gates, “Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates”, noemt Smil de plannen van Musk om een menselijke kolonie op Mars te stichten “gestoord.”

Gates is een fan van Smil en heeft al zijn boeken gelezen. “Vaclav Smil heeft veel boeken over energie geschreven”, vertelt Gates in de documentaire, terwijl hij in zijn bibliotheek voor een plank met Smils boeken staat. “Hij heeft zijn hele leven gewerkt aan het ontwikkelen van een raamwerk voor energie door ieder relevant onderwerp te bestuderen, hoe klein het ook is.”

Bill Gates' library (Vaclav Smil books)

Foto: In de bibliotheek van Bill Gates staan veel boeken van Vaclav Smil, bron: Netflix

Smil wordt in de documentaire geïnterviewd. Wat blijkt? Hij is geen fan van Musk's plannen om de mensheid richting de sterren te verhuizen.

Op de vraag of mensen zich zorgen moeten maken over klimaatverandering, zegt Smil: "Dat moet absoluut, want dit is de enige planeet die we hebben. Als je gelooft dat we Mars als een tweede Aarde kunnen inrichten en deze planeet kunnen verlaten, ben je net zo gek als Elon Musk. We zullen hier nooit weggaan."

Musk heeft meerdere malen gesproken over zijn plannen om de mensheid de ruimte in te verhuizen en met name over het bewoonbaar maken van Mars door terravorming, ofwel het zodanig veranderen van het klimaat en de atmosfeer van een andere planeet dat die ook bewoonbaar wordt voor mensen.

LEES OOK: Jeff Bezos sneert naar Elon Musk: om naar Mars te kunnen, moeten we toch echt eerst naar de maan